Goriline naj serije 2016: #10-#6

by

10-the_crown

10. The Crown
[189 bodova / 9 glasova / jedno prvo mjesto]
Nakon što se s Georgeom Michaelom i Carrie Fisher pokazalo da dvijetisućešesnaesta čak ni u samoj svojoj završnici ne posustaje sa smrtima slavnih – teško je bilo ne dočekati informaciju da se Kraljica Elizabeta razbolila s izvjesnom dozom optimizma i anticipacije. I taman čovjek lijepo pripremi yass kween i dancing banana gifove ususret sretnoj vijesti, a kad ono… Ćorak. Bah! Ma mislim, što sam se uopće ponadao, pa ta će nadživjeti Jožu Manolića i sve nas skupa!

Jedini dobar monarh je IMHO mrtav monarh (ili bar, ajde, ekspropriran!), i teško mi je dokučiti zašto većinska britanska javnost i dalje tako svesrdno podržava svoje hereditarne vjekovne überhljebe… Mada opet, i kraljevska obitelj je svjesna koliko je to krhki aranžman, pa je u “The Crown” – koja pokriva vladavinu kraljice Elizabete II, od preuzimanja krune nakon smrti kralja Georgea pa nadalje (svaka sezona bi navodno trebala pokrivati kojih desetak godina vladavine) – zatječemo pri kraju tranzicije iz bitnog političkog faktora u nacionalnu maskotu, kad joj je preostalo još jedino odrađivati dobar PR kako “podanici” ne bi masovnije došli sebi i zaključili da koji im će to kurac, pa ono, ovdje je katran, ovdje je perje, oćete se sami poslužiti ili da vam pomognemo šutnuvši vas nogom u vašu kraljevsku veleguzicu?

Netflix je utukao nemile pare u ovo, cca sto milijuna funti se cijedi s ekrana, ali džabe bi to bilo da nije dobrog scenarija koji izbjegava klopke fabriciranja suvišne melodrame. Ne uvijek, naravno (npr. lik Churchillove tajnice je potpuno izmišljen, princeza Margaret sa svojim ljubavnim peripetijama u medijima nije imala tretman nalik onome princeze Diane…), i što se mene tiče moglo se i bez tih slobodnijih izleta u maštu, ali su nasreću svedeni na minimum: drama mahom proizlazi iz stvarnih povijesnih situaciju u kojima su se nalazili stvarni povijesni likovi, i za to “The Crown” zaslužuje aplauz. Kao i za to kako iscrpno pokazuje koliko može biti teško čak i kad ti je posao da maltene sjediš na guzici, kako to može nažuljati ne samo guzicu nego i dušu, pružajući uvid u osobnu žrtvu koju je Elizabeta podnijela kako bi postala i ostala kraljica – ali i konstantan uvid u vampirsko zlo monarhijskog smeća. Sve to, plus KORGIJI! (TK)

09-atlanta

9. Atlanta
[206 bodova / 10 glasova]
“Twin Peaks with rappers,” veli Glover. I ambicioznije od toga zapravo. Lynch je iz sapuničarskog setinga izvlačio porugu, horor i meditativni ugođaj. Glover koristi stara scenaristička sitcom-rješenja ali osim ruganja i meditativnosti (uz pokoji egzistencijalni horor) pokušava iz njih iscijediti i one njihove izvorne funkcije: empatiju, komunitarnost, terapeutski učinak. Znači milenijalski “Cosby Show”, što se u moru “Seinfeldova” doživljava ko stvarno osvježavajuća struja. (LJ)

08-the_americans

8. The Americans
[211 bodova / 8 glasova / dva prva mjesta]
Već četiri sezone konstantno i konzistentno najbolja serija na svim televizijama toliko je konstantno zanemarivana i konzistentno podcjenjivana da sam je i sám smjestio na drugo mjesto premda sam (konstantno i konzistentno) svjestan da je riječ o (konstantno i konzistentno) najboljoj seriji na svim televizijama. Ipak, unatoč najboljosti, što konstantnoj što konzistentnoj, “Amerikanci” ne prestaju iznenađivati: osma epizoda, ‘The Magic of David Copperfield V: The Statue of Liberty Disappears’, režijski debi Matthewa Rhysa (da još malo popričamo o konstantnoj zanemarenosti i konzistentnoj podcijenjenosti? J’accuse! Dajte mu sve Emmyje ODMAH I SAD!), perolakom elegancijom mijenja čitavu igru i zamazuje nam oči kako samo ova serija to zna. Ali, jebiga, nemoš protiv zmajeva! 🙂 (TT)

07-bojack_horseman

7. BoJack Horseman
[297 bodova / 12 glasova / jedno prvo mjesto]
“- Dad, you promised we were gonna play catch and then we’d listen to your favourite Harry Chapin song together! You never told me what it was!
– It’s ‘Cats in the Cradle’, but don’t listen to it now!
– I’m gonna listen to it now!”

Koja je moja teorija o “BoJacku”, pitate? Ne pitate? Svejedno ćete ju čuti. Raphael Bob-Waksberg imao je fantastičan scenarij o paradoksalnoj prirodi uvjeta za ostvarenje sreće i životne uravnoteženosti kroz balansiranje etike i uspjeha, popularnosti i iskrenosti, altruizma i zdrave skrbi o sebi. Taj je scenarij bio apsolutno bolji od svih sličnih koji su se fokusirali na temu stvarnih, umišljenih i forsiranih identitetskih kriza i anksioznih poremećaja privilegiranih klasa u ovim jeftinim sadržajima overklokanim vremenima u kojima smo kroz fetišiziranje imovine i zapostavljanje stvarnih znanja i umijeća izgubili smisao i svrhu da blablablablabla. Raphael Bob-Waksberg na dan se obljetnice očeve smrti kojeg je pregazila jahta na prikolici koja je imala neispravne kočnice strašno napio, a njegova dva brata, divlji bro tipovi koji navijaju za sve sportske klubove iz Bostona, nacrtali su mu kurce na čelu i uslikali ga u kompromitirajućoj pozi s maloljetnom sestrom koja je učestvovala u spaćki (Go Bruins!). Ne možete mi to učiniti – vikao je na svoju braću i sestru, ali na engleskom, You can’t fucking do this to me, i tako dalje – imam ideju za show o identitetskim krizama i anksioznim poremećajima privilegiranih u ovim jefitinm sadržajima overklokanim vremenima koji će osvojiti Emmy! Nije ih, nažalost, bolio kurac za to. Postoji li išta što mogu učiniti da slike ne izađu u javnost – pokleknuo je na kraju Bob. Znam da mu to nije ime, ali ja ga volim tako zvati, dok gledam seriju govorim – Bravo Bobe, zakon!, kad mi se nešto svidi. Možeš – rekli su oni – Neka sve ostane isto samo ti je glavni lik KONJ, tehehe. Kakvi šupci.

“I am drowning. And cats hate drowning.”

Teško je bilo probiti se kroz taj whimsical stil humora animiranih serija sa životinjskim likovima prve sezone i uvidjeti stvarni hamartijski kvalitet “BoJack Horsemana”. Ova serija suprotstavlja humor i životnu tragediju na suptilan način, ali s okrutnim posljedicama. Glavni su likovi, što se u ovoj sezoni možda najjasnije vidi, zapravo jedna ličnost, razgranata u više njih kako bi svaka nosila određenu egzistencijalističku traumu koja ju definira. Na ovaj način scenarij može poentirati žestinom i preciznošću mesara u japanskom restoranu wagyu govedine. Zbog toga se i fanovi često identificiraju s više likova odjednom. Nesigurnost, ljubomora, očaj ili suočavanje s neuspjehom da se suštinski promijenimo rezoniraju s našim osjećajima čak i kada  pripadaju dramski suprotstavljenim likovima.

I “BoJack” kao i većina serija robuje toj problematičnoj epizodnoj dinamici. Gledamo li ju u cjelini (a kako bi drugačije) postoje određene mrtve točke u narativu i poigravanja s tempom priče, uglavnom kroz razvlačenja u središnjem dijelu sezone kako bi se postavio eksplozivan kraj, ali pisci ove serije su on a NEW LEVEL u odnosu na konkurenciju, što bi rekao A$AP Ferg. Imam puno povjerenje u autore da će i četvrta sezona biti najbolje od televizijske i streaming platforms produkcije što postoji. Ili misterpeanutbutterovski rečeno: “It’s gonna be great, as it always is, from my perspective.” (GP)

06-the_night_of

6. The Night Of
[322 boda / 16 glasova]
Ljeto u američkim TV-kućama obično je rezervirano za manje zahtjevne serije koje brzo zaboravimo. No prošlog ljeta, kao nikad dosad, imali smo nekoliko serija koje su ušle jako visoko na mnogim godišnjim listama. Jedna od takvih je i HBO-ova “The Night Of” (“Kobna noć”), nastala po BBC-jevoj seriji “Criminal Justice”. Posljednje je to ostvarenje u produkciji Jamesa Gandolfinija, koji je trebao i igrati ulogu odvjetnika Jacka Stonea. Nakon njegove smrti trebao ga je zamijeniti Robert De Niro, no na kraju je uloga ipak dodijeljena Johnu Torturu, koji je briljantan. Ipak, seriju nosi i Riz Ahmed kao Nasir Naz Khan, uzorni student pakistanskog porijekla, koji posudi očev taksi kako bi se odvezao na tulum. No u taksi uđe zgodna Andrea (So-fia Black D’Elia), s kojom Naz završi u krevetu, uz obilje alkohola i droge. Budi se pred jutro i nađe je brutalno izbodenu nožem. Naz se ubrzo nađe u zatvoru, a njegov slučaj dobije odvjetnik Stone koji se tu večer našao u policijskoj postaji.  Iako se Naz čini kao dobar dečko, ne možemo a da se ne zapitamo je li Nazov nevini izgled i dobrota samo navlakuša i je li moguće da je on zaista ubojica?

Gledateljima naviknutim na CSI i slične serije u kojima se sve odmah dozna u jednoj epizodi “Kobna noć” možda će biti malo prespora. No sladokuscima naviknutim na remek-djela kao što je “Žica” ovo će biti prava poslastica, koja nas polako uvlači u misterioznu priču. Poveznica sa “Žicom” je i genijalni Michael Kenneth Williams u ulozi Freddieja. Glumac koji je u “Žici” portretirao Omara Littlea i u “Kobnoj noći” je strah i trepet za kriminalce u zatvoru, a Naz shvaća kako će preživjeti jedino uz njegovu zaštitu, no to znači i prelazak među loše momke.

Teško se možemo sjetiti serije u kojoj se tako vješto isprepleću različite, i to vruće, problematike. No, u Kobnoj su noći to itekako uspjeli, i to uz savršeno doziranu napetosti do samoga kraja. Zaviriti u pravosudni i zatvorski sustav moderne Amerike, u problem rasizma i vjerske nesnošljivosti, i sve to uspjeti strpati u jednu sezonu, nevjerojatna je vještina. I zato, kapa dolje, dajte da vidimo i drugu sezonu. (SM)

(pisali: Tonći Kožul, Leonard Jurić, Teo Tarabarić, Goran Pećanac, Samir Milla)

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s


%d bloggers like this: