Goriline naj serije 2015: #15-#11

by

15-silicon_valley

15. Silicon Valley
[163 boda / 10 glasova / jedno prvo mjesto]
Kad humoristične serije žele pokazati da mogu i sve što mogu nehumoristične, najčešće se pokušavaju dokazati putem likova, kompleksnosti njihovih emotivnih života i međuodnosa i sličnog; rijetke su one koje su dramatične ne po srazu karaktera – nego u onom napetom, “u jebote, pa KAKO li će se sad samo izvući iz ove zavrzlame?!” smislu. “Silicon Valley” u tome briljira kao malo koja humoristična serija u živom sjećanju, mada se mora reći kako joj je ta vrlina povremeno i Ahilova peta: da bi najdraže nam startupdžije iz Silicijske doline uvalili u krkljanac, scenaristi tu i tamo povuku konce tako da netko od njih (obično Richard) napravi nešto tako glupo da ne bi palo na pamet ni najglupljem čovjeku na svijetu, što bude posebno upadljivo u seriji koja inače, jelte, uspješno zazire od farse… No opet, nije ni da je ijedan od tih momenata baš sad na “Jeremy i Mark u Peep Showu lutaju sat vremena sami po prirodi i ne uspiju nigdje baciti vrećicu s pougljenjenim psom”-levelu, sori što ispalo da sam pola crtice posvetio sitnom prigovoru na ovu masu zabavnu seriju, gledajte ako ne gledate “Silicon Valley”, i smijat ćete se i gristi nokte, garantiram! (TK)

14-youre_the_worst

14. You’re the Worst
[203 boda / 10 glasova / jedno prvo mjesto]
Ovo je serija o Vasi Brkiću, jel tako? (Admin)

13-homeland

13. Homeland
[206 bodova / 10 glasova / dva prva mjesta]
U petoj sezoni “Homeland” se iz afganistanskih gudura seli u Europu – Njemačku i okolicu – no promjena krajolika, sama po sebi, ne predstavlja ključnu novinu u seriji. Od nje je znatno važnije da “Homeland” uspješno potvrđuje i ‘podcrtava’ kako sasvim pristojno funkcionira bez Brodyja, s kojim je priča i počela te ‘rolala’ tri sezone i kusur – uzme li se u obzir i halucinacija u četvrtoj – dok ga se ovaj put jedva spominje, a kormilo je u potpunosti preuzela Carrie koja je, zapravo, i dalje najviše ‘svoja na svome’ kad situacija potpuno izmakne kontroli (njezinoj ili svačijoj, svejedno je).

Nova je i Carriena promjena posla, što je ne udaljava od obavještajnih intriga i pripadajućih opasnosti – naprotiv, fini koktel suspensea, geopolitičkih salonskih i terenskih natezanja, odmjerene akcije i bežanije te, uslijed i povrh svega, složenih međuljudskih odnosa u petoj je sezoni dodatno promućkan, a umiješanost Rusa u priču i Berlin kao središte zbivanja daju joj i stanovit ‘hladnoratovski’ štih (koji se uspješno prožima s globalno aktualnim lajtmotivima). U galeriji starih i novih neprijatelja, kolega, prijatelja i intimnih interesa, svoje su mjesto – možda ne središnje no svakako relevantno, a u slučaju nekih i s naznakom mogućeg konkretnijeg doprinosa radnji u idućoj sezoni – zauzeli i neki Švabe, koji se u svemu tome ‘furaju’ onak, ‘po švapski’ (što bi rekli neki stjegonoše erudicije na ‘mreži svih mreža’, sapienti sat).

OK, možda sam mrvicu i upilao, no valjda vam je dosad jasno da uporno nastojim izbjeći konkretnije spojlanje. Naime, ako ste apsolvirali dosadašnji tijek serije a ‘petaču’ još niste pogledali, svakako to učinite. Možda vam u njoj neće baš sve biti po volji (i meni je u zraku ostalo visjeti nekoliko pitanja tipa “zar ste ovo ili ono baš morali tako, a ne nekako drukčije”), možda vam neće postati dosad najdražom i najboljom sezonom – premda je višekratno obasuta sasvim zasluženim hvalospjevima – te vas svakako neće navući ako već dosad nije (no u tom slučaju ni ne biste dogurali do pete sezone, ili?)… No, “Homeland” i dalje više no uspješno pruža ono što od njega očekujemo – solidno napeti triler kao podlogu i poligon za još uzbudljiviju i zanimljiviju dramu (s potencijalom da se još neko vrijeme nastavi bez ‘prebijanja mrtvog konja’), vrlo ‘životne’ sudbine i odnose likova s kojima se, unatoč specifičnim okolnostima u kojima se nalaze, nije teško identificirati te, u konačnici, vrlo konkretan ‘komad’ televizije koji – u globalu – ne vrijeđa inteligenciju, stvari u svijetu koji nas okružuje (uključujući one oko kojih se svakodnevno lome koplja) ne prikazuje isključivo crno ili bijelo, a uz sve to i zabavlja. Najkraće moguće: “Homeland” – moj dobar homie! (MŽ)

12-daredevil

12. Daredevil
[210 bodova / 9 glasova / jedno prvo mjesto]
Zaboravite sav hype, zaboravite priče o hebenom bindžanju (hej, mi bindžamo već deset godina), zaboravite da se radi o seriji koja košta puno više nego obični network projekti, zaboravite ridanje comic book nerdova koji kažu da je ovo, za razliku od “Arrowa” i “Flasha”, ono kako treba izgledati stripovska adaptacija, zaboravite da ovo sve treba biti dio Marvelovog juniversa. Nikada, ali nikada, casting nije bio tako dobro pogođen kao ovdje. Charlie Cox je Matt Murdock. D’Onofrio je Kingpin. Jon Bernthal će u drugoj sezoni biti Punisher. Odličan miks akcije i drame, pod palicom Stevena DeKnighta (koji je uradio onaj odličan reboot “Spartacusa”), a i New york nikada nigdje nije izgledao mučnije, mračnije i… bolje. DeKnight je u međuvremenu napustio projekt, ali nekako sumnjam da će nas druga sezona razočarati. Ne časite ni časa, čeka vas 13 sati uživancije. (IG)

11-rick_and_morty

11. Rick and Morty
[212 bodova / 9 glasova / dva prva mjesta]
Osobno nemam potrebu predugo se zadržavati na animiranim serijama koje mi izgledaju kao niz neloših fora s pokojom odličnom ukovirenima u glupavu fabulu, nazovimo ih ovom prigodom Family Guy serijama. Ne samo da nemam potrebu, nego sam kroz godine razvio i primjetnu odbojnost, nazovimo je za ovu prigodu MacFarlaneovim kompleksom, zbog koje neke serije nikad nisam ni pogledao, a koja me je vjerojatno putem koštala i propuštanja nečeg kvalitetnog. No, kako je jedan od uvjeta pisanja crtica na ovom blogu taj da se dotična serija nađe na listi onoga koji piše, i kako je jedan od uvjeta da se dotična serija nađe na listi onoga koji piše taj da je taj isti gleda, očito je da po mojim kriterijima “Rick and Morty” nije Family Guy serija!

Nije da smatram da je fabula nužna, ali ako se već koristi onda neka bude makar malo zanimljiva. A priče koje nam pričaju Rick i Morty najbolje je što se na sci-fi polju događa zadnje dvije godine, i barem bi pola epizoda dosad komotno moglo biti adaptirano u blockbustere koji bi držali vodu. I kad se onda u takav smislen, intrigantan, i, bez pretjerivanja, pametan okvir postavi niz neloših fora s pokojom odličnom, onda se u komunikaciji sadržaja i okvira koja nastane i one neloše fore čine odličnima, a i eventualne rupe u fabuli postanu nevidljive. Čak ni ona iritantna i stalno nametnuta superposebnost likova, karakteristična za Family Guy serije, ne dolazi toliko do izražaja. Istina, Rick je sva inteligencija svemira komprimirana u jednoj glavi u kojoj je nekako ostalo mjesta i za centar za ovisnosti i klošarluk, ali zato je tu mali Morty koji je ništa drugo nego običan dječak. Genijalno! Taman da svojom normalnošću sputa ekstreme koji tu i tamo zaprijete odvođenjem serije na mračnu stranu. Ni sporedni likovi nisu ljušture koje služe tome da se oni glavni dodatno potenciraju, nego itekako imaju svoje ja i nerijetko zauzmu vodeću ulogu na sceni. Pohvalne su i implikacije koje epizode ostavljaju za sobom, što stvara lijepu mrežu fabula i što je dovelo do toga da je i druga sezona završila cliffhangerom. I treća će se, bez dileme, gledati.

Vrijeme ide, a moj MacFarlaneov kompleks lagano popušta, u čemu Rick i Morty, čak i svaki zasebno, imaju velike zasluge. (AS)

(pisali: Tonći Kožul, Administrator, Matko Žurić, Igor Gnjatović, Ante Spahija)

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s


%d bloggers like this: