Goriline naj serije 2014: #5-#1

by

Happy Valley

5. Happy Valley
[141 bod / 7 glasova / dva prva mjesta]
Eto zašto volim internet i facebook. Pitaj Boga jel bi ikad čuo za ovu seriju da se nije pojavila na godišnjem izboru Guardiana za najbolju seriju 2014. i to, gle čuda, na prvom mjestu. Naravno da smo mi Serijske ubojice vazda gladne novih zanimljivih serija ovo odsvilarili u dan-dva. Za razliku od “The Missing”, nisam čuo od ikog tko ju je gledao da je rekao kako mu ne valja. I to s pravom, jer “Happy Valley” je pravo remek-djelo. Ne sjećam se kad sam u nekoj seriji gledao ovako kvalitetno napisane likove, od prvog do zadnjeg, ali i i zanimljive dijaloge. Autorica serije Sally Vainwright je zaslužila sve moguće nagrade. A premisa površnom gledatelju ne predstavlja neku poslasticu. Genijalana Sarah Lancashire glumi policijsku narednicu Catherine Cawood, kojoj se brak raspada nakon samoubojstva kćeri. Iza nje je ostao mali Ryan, koji je začet nakon što ju je silovao Tommy Lee Royce. Royce izlazi iz zatvora, a režirana otmica bogataševe kćeri ga ponovo uvodi u Catherinin život. Uz odličnu glumu baš svih gledamo i zanimljive pejzaže ruralnog Yorkshirea, čije ulice, kuće i zgrade stvaraju dodatni osjećaj klaustrofobije. Šest epizoda proleti u hipu, a nakon završetka se morate zamisliti, sjesti, zapaliti cigaretu i trgnuti jednu ljutu. Ako nakon svega toga razmišljate sljedećih nekoliko dana o seriji kao ja, onda znate da ste gledali seriju godine! (SM)

04-the_leftovers

4. The Leftovers
[146 bodova / 7 glasova / jedno prvo mjesto]
Hm, i dalje ne znam kako se na hrvatskom kaže rapture… Uznesenje? Uzdignuće? Uzvišenje? Uglavnom, tako nešto se dogodilo u “Leftoversima”, mada nije bio baš onaj kršćanski rapture da je Isus na nebo odveo dobre ili kakve već kršćane, nego je sa Zemlje jednostavno odjednom na random nestalo 2% populacije. Bilo je već SF(-astih) serija sa sličnom premisom, no one su se uglavnom bavile time gdje su nestali (ili što im se dogodilo ako su se vratili) – dok je ova skoncentrirana na utjecaj tog nemilog misterioznog događaja na duševno zdravlje onih ostalih 98%. Utjecaj, naravno, i nije bio baš neki vrhunski, što “Leftoversi” često nesuptilno podcrtavaju: pričamo o seriji kojoj nije ispod časti imati, primjerice, kadar patnika u bazenu koji pod vodom, praćen dramatičnom muzikom, nečujno vrišti, čisto za slučaj da ste možda pomislili da se ostatak epizode bezvoljno i ukurčevito šunjao okolo, onak, iz fola? No opet, emocionalna je manipulacija u umjetnosti loša jedino ako je neuspjela, a “The Leftovers” sa skoro svakom od svojih deset dosadašnjih epizoda uspijevaju u gledatelja (barem ovog, barem neke koje zna) utjerati posvemašnju tjeskobu. A i to uznesenje nije samo promijenilo pojedince nego malo i društvo, tako da imamo zanimljiv imaginarni svijet za otkrivati kao nadopunu svim tim osobnim čemerima – ali i za predah od njih.

Neki bi rekli da taj predah nude i misterije, i oko toga su se znala lomiti koplja: pošto je u seriju prste upleo “Lostov” Damon Lindelof, mnogi pušu na hladno pa na svaku, čak i ponajmanju nerazjašnjenu sitnicu strepe da će na kraju ispasti da je sve bio samo san magičnog polarnog medvjeda ili što već, dok su za većinu nas koji smo zavoljeli ovu seriju misterije – kojih, osim one centralne, i nema toliko puno – njen ponajmanje privlačan dio. Mislim, ono, i ja sam jedan od onih koji bi se Lindelofu, da mi je susjed, zbog zadnje sezone “Losta” posrao svakog jutra na travnjak do kraja života, ali čak i ja moram priznati da njegova stara mantra da nije stvar u misterijama nego u likovima, toliko tragikomično nepovezljiva s “Lostom” – ovdje itekako drži vodu. Za to je očito uvelike zaslužan Tom Perotta, autor knjige po kojoj je Lindelof s njim napravio “The Leftovers”, pa se zbog držanja uz predložak nije moglo puno zasrati; mogući problem je jedino što je, eto, s ovom sezonom taj predložak iscrpljen a dalje slijedi terra incognita: već je rasuta šačica detalja (tri riječi: NATIONAL JEBENI GEOGRAPHIC!) koji uznemirujuće ukazuju na mogućnost degeneracije u najgoru lindelofštinu u doglednoj budućnosti, pa i ja nastavak iščekujem s laganom strepnjom. No, do daljnjeg – ostajem uznesen i zanesen. (TK)

03-the_good_wife

3. The Good Wife
[170 bodova / 10 glasova / tri prva mjesta]
Moja veza s Alicijom Florrick duboka je i ljubavna, ali ne bez turbulencija. Prvu sezonu serije u kojoj glumi naslovnu ulogu – “Dobru ženu” – svojedobno sam odgledala u dahu, a onda mi je početkom druge sezone štošta počelo ić na jetra pa sam je prestala gledati na pune tri godine. Čitave te tri godine prezrivo sam frktala na svakoga tko bi mi rekao da je serija baš super, najčešće izgovarajući sada mi ultrasmiješan argument: “Ali to je… najobičniji procedural“. Pritom sam ovo zadnje, procedural, izgovarala onako kao što bih inače izgovorila “gljivična infekcija”, “gomila crva u kutiji s brašnom” ili “CSI: Miami”. Jer to je moj serijsko-gledajući personality. Ja sam elitist. Neću valjda gledati serije u kojima se svakoga tjedna rješava neki zasebni SLUČAJ ili priča. To gledaju priproste kućanice koje masturbiraju na Gregoryja Housea. Ja sam to nadrasla u srednjoj školi.

Osim vlastitog snobizma, priličnu prepreku u uživanju u “Dobroj ženi” predstavljao mi je ljubavni interes glavne junakinje. Will fucking Gardner. Svaki za sebe – on kao nosati kravataš koji od dječačkih opsesija u ured donosi fascinaciju bejzbolom, a ona kao superpragmatična i zen-smirena alfa-žena – bili su mi super, ali zajedno? Gnjet. Ona famozna kemija koja se kakti razvijala među njima meni je bila na onoj razini koju Ameri nazivaju vanilijom – ljiguli-miguli misionarka u kravati, a kad netko nekome slučajno i lizne spolovilo, odmah se vade Asepsolete iz decentne kožne torbice. Njah. Ako se mene pita, Alicia je oduvijek imala mnogo šarolikiji i iskričaviji (što ne znači i dobar, još manje romantičan) odnos s onim mufljuzom od bivšeg muža, ali me se nije pitalo pa sam i dalje izbjegavala seriju. Dodam li još k tome da me i dan-danas muči pitanje skida li Kalinda šminku industrijskim razrjeđivačem boje i skida li čizme IKADA, ispast će da zapravo hejtam ovu seriju, ali strpite se još trenutak, u sljedećem odlomku slijedi DRAMATIČNI PREOKRET.

E, dakle. Onda sam se, nakon tri godine izbjegavanja TGW-a, na Fejsbuku učlanila u grupu ‘Serijske ubojice’ u kojoj se raspravlja o, nećete vjerovat, serijama (i o ubojicama ako je serija o njima, ali dobro sad). Tamo su gotovo svi redom bili zaljubljeni u “Dobru ženu” i mislim da nema teme o kojoj se nasralo više komentara. Bilo je ful zanimljivo čitat kako svi proživljavaju emotivne drame iz tjedna u tjedan, premda me i tamo nerviralo što su svi odobravali romansu između Alicije i Willa pa sam se i na taj fejsbučki topik znala duriti po nekoliko tjedana (ne ozbiljno, naravno). No mic po mic, peer po pressure i negdje početkom prošlog ljeta napokon sam – uglavnom zbog spika s te fejsbuk grupe – kapitulirala. Uhvatila sam se onog tako popularnog binge-gledanja “Dobre žene” i u pet-šest tjedana odradila sve što sam godinama marno zapostavljala.

Mile ti majke, kakvog li užitka! Mislim da ne bih bila više uživala ni da su mi jednorozi rasplitali i zaplitali kosu, a tisuće me kineskih Mandarina onim svojim noktima češkalo po leđima. Ma, kakav najobičniji procedural! Jedan od najboljih ikad snimljenih procedurala, s aktualnim i ponekad ozbiljno kontroverznim temama, pritajenom, ali inteligentnom duhovitošću, čitavom plejadom genijalnih sporednih likova, među kojima sam se posebno zaljubila u poremećene suce i odvjetnicu Elsbeth Tascione, čiji opis izmiče bilo kojem znanom mi pridjevu! Kakva sam glupača bila, mislila sam za boljih dana. I kako ću zbog upornog sjedenja pred trećom epizodom u istome danu dobiti plućnu emboliju, bila sam sigurna za lošijih!

E, a onda je došao onaj najgori dan. Neću reći točno o čemu je riječ jer bih onda u društvo morala pozvati Majora Spojlera, čija se prisutnost na ovim stranicama, a ni inače u životu serijskih gutača osobito ne cijeni. Dapače, svi ga mrze i najradije bi ga poslali na suđenje u Haag, gdje je takvim zlim majorima i mjesto. No svi koji su gledali petu sezonu “Dobre žene” znat će o čemu govorim. O VELIKOM ŠOKU. I sigurno ćete pomisliti da me to GROZNO ŠOKANTNO što se dogodilo, zbog sentimenata koje sam opisala nekoliko odlomaka prije – nije pogodilo. ALI JEST! UŽASNO ME POGODILO! Nisam promijenila mišljenje o “tome”, ali svejedno me ubilo u pojam. I da, plakala sam. Ne stidim se priznati! Suza mi je kanula, ali neka je! Zbog pravih je vrijednosti!

Mislit ćete da pretjerujem kad napišem da sam nekoliko noći nakon gledanja presudne epizode sanjala opake snove, ali ne pretjerujem. Da stvar bude gora, snovi se nisu toliko odnosili na događaje u seriji, nego se moja noćna mora sastojala od sljedećeg – zbog dramatičnog poteza, preokreta, prevrata, užasa, šoka i nevjerice na polovici pete sezone – SERIJA JE POSTALA SRANJE! Sanjala sam da se scenaristi nisu snašli i da je “Dobra žena” DOISTA POSTALA SAMO GLUPI PROCEDURAL! Avaj majko! Svit se skonča!

Okej, nisam to sanjala, pretjerujem i lažem ko pas. Ali da, takve su mi se crne misli stalno rojile po glavi. Tim više što ostatak pete sezone nekako baš i nije fercerao. Dao se gledat, ali… njah.

E, ali onda se dogodilo ono zbog čega sada mogu ovdje pisati ovakve pizdarije. ŠESTA SEZONA! Jebote. Led. Šesta. Sezona. Carey u zatvoru! Alicijina kampanja! Lemond Bishop! Taye Diggs! JA ĆU POPIZDIT! Znam da nisam jedina i da je čitav televizijsko-recenzentski Internet pisao o tome, ali takav uzlet u šestoj sezoni doživjela je rijetko koja, ako uopće ijedna serija. I još k tome nakon onog megasranja na polovici prethodne sezone, kada nas je dosta mislilo da eto, anadr van bajts d dast.

Vrhovi popisa najboljih serija obično su rezervirani za superzahtjevne kabelske klasike kao što su “Breaking Bad” i “Mad Men” ili za šarmantne novajlije kao što su ove godine bili “Fargo” i štajaznam. RIJETKO će se na njima naći koja serija s američke network televizije, pogotovo ne proceduralni mastodont u šestoj sezoni, što je za takve serije u najboljem slučaju klimakterij. “Dobra žena”, međutim, na štokojem je popisu najboljih serija svake godine sve više i više, što mene, sa svom onom gore ispisanom dramom čini mnogo manje posebnim gledateljem, ali sigurno nešto OBJEKTIVNO znači. Pa ako među onima koji ovo čitaju i dalje ima nevjernih Toma koji “Dobru ženu” izbjegavaju iz klasičnih kretenskih razloga, kao što je onaj moj procedural ili ideja da je to “serija za pičke”, izvucite glavu iz pijeska. Ovo je jedna od najboljih serija koje se trenutno mogu gledati na televiziji, a ako je suditi po njezinu razvoju u ovoj sezoni, sljedeće bi godine mogla biti još i bolja. Nemam pojma kako, ali nisam mislila ni da je ovo moguće. “Dobra žena” rula! Svi smo mi Alicia! Eh, kamo sreće… (ZP)

FARGO -- Pictured: Allison Tolman as Molly Solverson -- CR. Matthias Clamer/FX

2. Fargo
[198 bodova / 15 glasova]
Fargo je TV-serija o kriminalu i snijegu, detaljnija crtica TBA.

01-true_detective

1. True Detective
[319 bodova / 19 glasova / četiri prva mjesta]
Uvodna špica, pjesma, scene propalog i prokletog, isprana fotografija… Navukla sam se nakon prvih dvadeset sekundi. Rustin Cohle. Dora Lange. Kralj i kruna. Močvara, šuma, bijeda i pustara. U ovoj se seriji uživa svim osjetilima: gluma, omamljujući kadrovi Louisiane, glazba, T Bone Burnett. Sve je tu. Sjebani i tragični likovi, sivilo i siromaštvo, prekrasni pejzaži i ljepljiva atmosfera, južnjački naglasak i policijski sleng. Dobar je i Woody, ali McConaughey… Heavy shit. Savršena gluma. Reggie Ledoux – ma je li itko ikada smislio bolje ime fikcijskog lika? Poslušajte samo kako se kotrlja jezikom, lijeno kao bayou američkim jugom…

Spori tempo, i onda onih šest minuta na kraju četvrte epizode! Moćno i prekrasno, ostavilo me bez riječi i daha. Bilo je prigovora na stoput prožvakane motive – tragedije, misterije i antijunaci – no što može biti primamljivije? (Anti)junakinje? Please. A ona scena kad Rust i tad već propali propovjednik razgovaraju, mogla bih ih slušati zauvijek. Čak i epizodne uloge su za pamćenje: Brad Carter kao Charlie Lange i uvijek genijalni Paul Ben-Victor, kudos. Gledanje serije u tempu kojim se originalno prikazuje i iščekivanje sljedećeg tjedna nosi dodatne čari. Slatko je, a ne možeš dobiti sve odjednom. Možeš vrtiti iznova na ekranu, i u glavi, zamišljati i igrati se idejama… ima to svojih prednosti. I mana.

S prevelikim sam uzbuđenjem čekala zadnju epizodu. Onako kao kad ideš na prvi dejt. Žmarci i velika očekivanja i što ako se razočaram? Kad je epizoda završila, nisam u prvi čas mogla skupiti dojmove u glavi. Prethodno apsolutno uvjerena da će glavni lik(ovi) skončati drugačije, proživljavala sam neko vrijeme kognitivnu disonancu. Trebalo mi je kratko da se disonanca razriješi, priznajem. I nisam shvaćala zašto pola interneta tjednima pizdi oko nečeg što su si ionako, vođeni prevelikim uzbuđenjem i valjda naučenim predvidljivostima, bili naopako zacrtali. Tada, sljedeće jutro, a i sad, kad sam ponovno odgledala cijelu sezonu pogotovo, jasno mi je. Da je sve sjajno napisano. I savršeno jasno. I sve je na svome mjestu. Kako treba. Baš sve. (MMB)

(pisali: Samir Mila, Tonći Kožul, Zrinka Pavlić, NETKO TKO MI JOŠ NIJE POSLAO CRTICU, Martina Matezović Biškup)

Oglasi

4 komentara to “Goriline naj serije 2014: #5-#1”

 1. Jurica Says:

  Happy Valley uopće nisam očekivao. Nisam je stavio,ali dobra serija. Negativci su bili prenesposobni da bi tako tako dugo bili neuhvaćeni.

  Good Wife s tri prva mjesta? Ideš!

 2. tonći Says:

  glasalo dosta fanova 🙂

  a i potpuno zasluženo, šesta sezona rasturila

 3. jelena Says:

  crtica za TGW je najbolja! a 6. sezona je zbilja nevjerovatna, ta me serija neprekidno iznenađuje i bolja je iz epizode u epizodu.
  Žao mi je što je Transparent pogledalo tako malo ljudi, sigurna sam da bi bila više da su je gledali. najbolja serija <333

 4. Daniel Says:

  Odlicna crtica za gud vajfaru, Zrinka i Tonci su odlicno odradili crtice, ostali mnjah.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s


%d bloggers like this: