Goriline naj serije 2014: #15-#11

by

15-the_walking_dead

15. The Walking Dead
[83 boda / 6 glasova / jedno prvo mjesto]
Ne pada mi na pamet niti jedna serija s toliko uspona i padova kao što je “The Walking Dead”, od milja jednostavno “Mrtvaci”. Nakon dost loše prve i negledljive druge sezone kroz koje su nas davile ljubavne Patnje mladog zombija, s trećom su rasturili i zakucali. I četvrta krene dobro, pa opet razočaranje. No 2014. smo srećom gledali dosta uspješnu drugu polovicu 4. sezone koja je donijela i nekoliko vrlo snažnih epizoda. Znate ono kad epizoda završi, a vi malo nastavite tupo blejati u prazno dok vam u ušima odzvanja ona svaki put druga, a zapravo kao da je ista pjesma na kraju… Imam prijateljicu koja seriju baš i ne voli, ”Kaje tu zanimljivo, želim gledat zombije, ovo je drama”, veli. No ja sam sucker za tu postapokaliptičnu bijedu, čemernu atmosferu i općenito fotografiju kojoj fali pola spektra. I peta sezona, točnije njenih prvih osam epizoda koliko je emitirano 2014., zasad je na visini. To ponešto glumačke i režiserske postave “Wirea”, koji su kao pojačanje došli od treće sezone, pomažu dojmu. Nešto novih likova i setinga poput Terminusa i bolnice pružaju novu dimenziju sjebanih odnosa od kojih vam dođe muka u želucu i, iako razumijem da će netko pitati zašto to, pobogu, itko želi gledati, ja sam se 2014. veselila ponedjeljcima i novim Mrtvacima. Ne znam. Nije to serija koja će osvajati Emmyje, al kaj da velim. Volim. (MMB)

14-house_of_cards

14. House of Cards
[89 bodova / 7 glasova / jedno prvo mjesto]
Kako odigrati poteze za pobjedu, izvesti zakulisnu igru, stvoriti prednost nad konkurencijom, plasirati novu paradigmu, navući vodu na svoj mlin i zaraditi na kraju, odlično možemo vidjeti u drugoj sezoni “House of Cards”, seriji koju bi profesori na fakultetima politologije, međunarodnih odnosa, marketinga i PR-a trebali preporučiti svojim studentima kao obavezno gradivo. Da vide kako se predavanja i knjižurine primjenjuju u praksi. U seriji smo saznali stvari koje se zaista događaju u realnosti – kako će dolar rasti, kako će SAD ispregovarati s Kinom i opet postati najjača ekonomija svijeta i kako se na lokalnoj razini mogu isposlovati stvari koje nužno otvaraju prostor za provedbu strateških odluka s vrha (nedavna pobjeda republikanaca na lokalnim izborima u SAD-u), izvanredno prikazano prenošenje teorijskog znanja u održivu matricu. No, to je ništa naspram onome čemu je ova serija poslužila – stvaranju prednosti nad konkurencijom, popularizaciji nove paradigme, definiranju općeprihvaćenog standarda na svjetskoj razini i dobroj zaradi na kraju. Jer ne gledamo samo kako stvari funkcioniraju pri vrhu najmoćnije zemlje svijeta, gledamo postavljanje velikog tehnološkog skoka, pripremu za masovnu prodaju novih uređaja, novih retina displayja, gledamo seriju u 4K rezoluciji, što je 4000 pixela – 4x više nego trenutno omiljeni 1080p. Netflixov new deal of content marketing. (BM)

13-game_of_thrones

13. Game of Thrones
[101 bod / 9 glasova]
Kao osoba koja je dva puta pročitala knjige, nikako ne mogu shvatiti kako sve to izgleda ljudima koji ih nisu čitali. Iz sezone u sezonu pojavljuje se gomila novih likova (sitnica naspram količine novih likova u knjigama) uz već podosta dugačak line-up likova koji se pojave svakih nekoliko epizoda pa nestanu. Uza to, tu je i pregršt glavnih likova koji umiru samo tako – ipak, sve je jasno i “All men must die.” Sigurno vas više iznenađuju epizode kao što su “The Rains of Castamere” u trećoj sezoni ili “The Mountain and the Viper” u četvrtoj, ali vam zasigurno nedostaje razrađenost svih tih silnih likova koja se nikako ne može prebaciti iz knjiga na televiziju. Jedan od zabavnijih likova u knjigama je Stannis Baratheon – iz poglavlja u poglavlje pokazuje kolika je tvrdača i ne odustaje od tvrdnje kako je upravo on pravi kralj Westerosa. U zadnjoj sezoni to se najbolje vidi na primjeru Oberyna Martella iliti Red Vipera kojeg izvrsno glumi Pedro Pascal – naposljetku, njegov je lik u knjigama toliko dobar i uvjerljiv da ga je teško loše odglumiti. Kao strastveni čitatelj, zadovoljan sam načinom na koji su priču prebacili na male ekrane, ali nedostaju mi brojni dijalozi Oberyna i Tyriona. Naime, upravo kroz njihove razgovore, oba se lika produbljuju, ali i daju pozadinu raznim drugim likovima i događajima. U fanovskim krugovima napokon se počelo spominjati uvođenje flashbackova u naredne sezone kako bi se gledateljima objasnila sva ta silna povijest koja se u knjigama spominje u gotovo svakome poglavlju. Upravo je to element koji bi izvrsnu seriju podigao na novu razinu; misteriozne pozadinske priče zapravo su najjača strana knjiga i razlog zbog kojeg ne mogu dočekati da bradonja ispiše i posljednja dva volumena. No, kako stvari stoje, to bi moglo potrajati koje desetljeće.

Četvrta sezona ekranizira drugi dio možda najzabavnije knjige serijala što je vidljivo i po samom sadržaju. Svijet postaje veći i sve se više zakuhava bitka oko prijestolja. Još se mnogo toga mora odigrati i baš me zanima što su Benioff i Weiss naumili. Neke detalje iz knjiga potpuno su ignorirali iako su prisutne od samog početka (Krakeni); drugima su pak dali previše prostora iako u knjigama stvari bolje funkcioniraju kada, kao čitatelj, znaš premalo (Theon). U ovoj sezoni je zapravo došlo do najvećeg razilaženja s knjigama – nisam baš siguran koliko mi to odgovara. S jedne strane, zabavno je promatrati kako se “izvlače” iz raznih zapetljancija koje sami stvore smanjivanjem opsega enormno velikog broja likova iz knjiga. S druge strane, žao mi je što izbacuju mnoge zanimljive stvari. Ipak, svjestan sam da bi cjelokupnu radnju bilo nemoguće uklopiti u sezonu s deset epizoda. Najveća zamjerka posljednjoj sezoni bila bi lagano spojlanje knjiga. No, to je zapravo neizbježno – Martin je spor i serija bi ga već u slijedećoj sezoni u mnogočemu mogla preduhitriti. (DM)

12-youre_the_worst

12. You’re the Worst
[104 boda / 6 glasova / jedno prvo mjesto]
On i ona se sretnu, promptno se zamrze i usrdno si međusobno jebu majku, a onda se iz sve te negativne energije izrodi eksplozivna ševa, pa na kraju čak i ljubav. S tom nas forom autori romcomova klistiraju još otkad su Katherine Hepburn i Spencer Tracy hodali Zemljom, a George Cukor na snimanje dolazio s vjernim brontosaurom na uzici, pa je, kada su se pojavili traileri za seriju “You’re the Worst”, isprva izgledalo kao da će nam nešto slično učiniti i s time. I stvarno, Gretchen i Jimmy, dvoje glavnih likova u ovoj seriji, upoznaju se pod okolnostima koje nisu osobito zavodljive – on pijan radi neugodnu scenu na vjenčanju svoje bivše, a ona s istog tog vjenčanja mrtva-hladna krade poklone, no cijela priča ipak nije na razini “tko se tuče, taj se voli” klišeja. Oni se ne tuku – oni su oboje samo… prilično sjebane osobe koje, eto, u jednom trenutku svojega mladog života odluče: “Gle, sad sam upoznao ovu/ovoga, to će najvjerojatnije propasti kao i svaka veza u kojoj sam dosad bio/bila, pa čemu trud? Bit ću onakav/onakva kakva jesam”. Smješnoća cijele serije proizlazi iz toga što se zapravo ne ponašaju baš točno onako da bi se u tome odrazila njihova prava priroda, nego se pred svojim novim partnerom upravo trude prikazati u najšiterskijem od svih sranjskih izdanja. On pije ko smuk, ona leži ko klada ili žvače kaugumu tijekom seksa, zajednički se pijani i goli obesvještavaju na prilazu pred garažom njegove kuće… ma, milina! S vremenom i razvojem bliskosti u vezi, međutim, odjednom im, ničim izazvane, na svjetlo dane počnu izranjati i… dobre osobine. Počnu se jedno drugome sviđati. Mila majko, što sada?

Riječ je, dakle, o uobičajenoj priči o vezi između dvoje ljudi, samo što je dinamika izokrenuta naglavačke. Umjesto onoga kad su si partneri na početku veze zbog slijepe zaljubljenosti najbolji na svijetu i muci-buci savršeni te neminovnog otkrivanja da možda ipak nisu jer, jebiga, prde u snu ili puno seru o getribama u društvu – ovdje imamo dvoje mladih, ciničnih sjebankovića koji to rade u suprotnom smjeru. I zgodno je, kao što i svaka priča o upoznavanju i sparenom životu može biti zgodna kad je se dobro osmisli, kada u nju ubaciš dobre likove i dodijeliš ih dobrim glumcima. Osobno sam u početku – ne znam točno zašto – strahovala da će se serija pretvoriti u još jedan “jao, kako smo otkačeni i drugačiji” traktat o losanđeleskim hipsterima, kao što je to slučaj u “New Girl” i filmu “500 Days of Summer”, ali nije. I usput budi rečeno, “Djevojke” se mogu sakrit sa svojim novim ko fol kontroverznim seks-scenama jedenja dupeta. Ovdje se pod regular utrpava pljuvanje po genitalijama. ROMANTIKA! (ZP)

11-homeland

11. Homeland
[105 bodova / 9 glasova / jedno prvo mjesto]
Prikladno ili ne, vrijeme na letu doma iz Pariza nakon najgoreg terorističkog napada u francuskoj povijesti odlučio sam ubiti pišući o četvrtoj sezoni “Homelanda”. Za početak, moram se posuti pepelom – ne griješim često, ali u lanjskoj crtici o trećoj sezoni zaključio sam kako iduća nema smisla jer da se sve bilo fino zaokružilo i da Carrie Mathison sama ne može nositi seriju. I alkar Petar Panjkota je promašio. Četvrta sezona startala je toliko bombastično da sam nakon samo dvije epizode revnim pratiteljima među kolegama redom izjavljivao kako je ovo najbolje što sam od “Homelanda” dotad gledao. Brody i njegova dosadna familija iz prve tri sezone kao da nikad nisu ni postojali, a dislokacija radnje u Pakistan ispala je pun pogodak. Onima koji nisu gledali teško je nešto ne spojlati, ali dovoljno je znati da sranje kreće s američkim napadom bespilotnom letjelicom u kojem umjesto zlog terorista biva pobijena čitava njegova nedužna obitelj, osim nećaka koji čudom preživi udar za kojeg je izravnu naredbu dala upravo Carrie. U idućih deset epizoda slijede još kojekakvi twistovi i turnovi, a dinamika i napetost rijetko jenjavaju, kako se od serije ovog tipa i očekuje. Dodatan plus sezoni je i to što je aktualnija od svih dosadašnjih. Kao prvo, barem do neke mjere kritički propituje upotrebu dronova koji se baš u Obaminu mandatu koriste više nego što je američka i svjetska javnost uopće svjesna. Kao drugo, veći dio radnje vrlo je zamisliv u realnom svijetu, a vjerujem i da motivi i postupci svih ključnih aktera sezone – od terorista, pakistanske vlade i tajnih službi do američkih obavještajaca – ne odudaraju previše od stvarnog stanja na terenu. Sezona je taman bila pred finalom kada su u školi za djecu vojnika u pakistanskom gradu Pešavaru talibani pobili 132 djece. Pokolj je za CNN, među ostalima, komentirao i bivši pakistanski ambasador u SAD-u al-Haqqani, prezimenjak glavnog negativca četvrte sezone. I taj je ambasador Haqqani na CNN-u citirao riječi Hillary Clinton koje se cijelu ovu sezonu vrte na špici – “you can’t have snakes in your back yard and expect them to bite only your neighbours”.

Tako je jedini problem koji imam sa sezonom stigao na samom kraju. Zadnja epizoda toliko odudara od ostatka da mi je opet stvoren određeni otpor prema gledanju i pete sezone. Ali neću ništa zaključivati da se ne bih opet zajebao. Prostora za napredak i dalje ima, a kako teror i terorizam ne prestaju biti aktualni, “Homeland” će jamačno nastaviti privlačiti gledatelje sijanjem i fikcijskog straha i panike. Znam da ju zbog toga mnogi ne vole, kao što nisu voljeli ni “24”, jer ih vide kao poligon za stvaranje islamo- i generalno ksenofobije. No, kako me terorizam u poslu često neizbježno dotiče, dopuštam si da me način na koji ga se ovdje prikazuje i obrađuje zabavlja. Prebacimo li se u surovu realnost, od Carrie Mathison, kao ni od Jacka Bauera (op.a. – ne bi li bilo super kad bi se njih dvoje ujedinilo na jednu sezonu?) ne očekujem da oblače majice s natpisom “Je suis Charlie”, nego da se s gamadi poput braće Kouachi obračunaju ekspresno i efektno. (PP)

(pisali: Martina Matezović Biškup, Bojan Mandić, Denis Murković, Zrinka Pavlić, Petar Panjkota)

Oglasi

Jedan odgovor to “Goriline naj serije 2014: #15-#11”

  1. Neven Says:

    Najgori teroristički napad u Francuskoj. http://en.wikipedia.org/wiki/1961_Vitry-Le-Fran%C3%A7ois_train_bombing

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s


%d bloggers like this: