Gorilini naj albumi 2013: #15-#11

by

15-benchwarmers

15. Benchwarmers – Define Success
[440 bodova / 5 glasova]
Sve te puste reference, od Mikeya Walsha do Zorana Kravara, i svi ti silni sastavi na koje se pozivaju, od The Replacements do The Weakerthans, sve bi to bilo nebitno kad pjesme lokalnih heroja iz grupe Benchwarmers – perjanice rostera etikete Noisy Night (izdavačke kućice koju čine Matija Habijanec, krapinski M. Ward, Jens Lekman ili Erlend Øye, i Vatroslav Miloš, starotrnjanski Craig Finn, Elvis Costello, Rivers Cuomo ili neka četvrta ili peta ćorava indie legenda) i najljepša (i to u rangu Matta Saracena iz prve sezone “Friday Night Lights”) od nekoliko zaista lijepih priča koje je minula godina ponudila poštenom muzičkom fanatiku – ne bi u meni izazivale iste one osjećaje koje bude bendovi poput The Gaslight Anthem i Japandroids, osjećaje koji izazivaju nemir i tjeraju na opijanje, urlanje većine stihova i neobuzdano skakanje, osjećaje koji me tjeraju na kupovinu vinila iako gramofon ne posjedujem i osjećaje koji mi ne daju da propustim ijedan njihov nastup, ne samo jer se odvijaju (ne)dovoljno često i upravo u mom gradu. (MI)

14-scott_and_charlenes_wedding

14. Scott & Charlene’s Wedding – Any Port in a Storm
[450 bodova / 2 glasa]
Ovoj slackersko-sportaškoj legendi Craigu Dermodyju, jedinom stalnom članu benda Scott & Charlene’s Wedding, jednu stvar ipak ne mogu oprostiti, jer kao trinaestogodišnji navijač Phoenix Sunsa koji nikad nije prežalio onu tricu Johna Paxsona Chicago Bullse i dvadeset godina poslije doživljavam kao crvenu krpu, ne samo zbog njihova imena i boje dresova. Dermody je iste te plejofove preko kojih sam se osobno navukao na NBA pratio skroz na drugome kraju svijeta, u Melbourneu, gdje je postao fanatik mrskih Bullsa, da bi se nešto poslije dokopao Velike Jabuke, čije je indie-rock kloparanje razvojne linije od Velveta preko Jonathana Richmana i Television pa sve do Parquet Courts presudno utjecalo na zvuk koji je počeo stvarati kako bi opjevao sveto trojstvo KKK. Ka, ka, ka; djevojka (ponajprije u postprekidnoj “Spring St”), muzika (gotovo u svakoj drugoj pjesmi), košarka (u “Lesbian Wife”, valjda o dobivanju zelene karte, te u prepričavanju plejofa u kalendarski preciznoj “1993”), redom utopljene u zdravu dozu nostalgije za domom i vremenom koje je provodio maštajući baš o gradu usred kojeg se upravo sad nalazi i osjeća tu nostalgiju!

Nekima, dakle, nikad ne možeš udovoljiti, pogotovo kada ni sami ne znaju što to točno žele, ponajviše zbog toga jer si što to točno žele zapravo ne usuđuju priznati, znajući da to nikad neće dobiti, pa ovlaš definiraju i cijeli najljepši žanr: we don’t always get what we want, that’s just rock’n’roll. Neispunjenje želja još je uvijek najkvalitetnije i najisplativije pogonsko gorivo strastvenog, pomalo nefokusiranog rokenrola, koji na “Any Port In A Storm” dokumentira slučajan susret wise-guys nadobudnosti Pavement i osunčane jangle-skeletalnosti The Go Betweens na ulicama New Yorka, nakon čega su svi zajedno odlučili prvo zabasketat na javnom igralištu, a onda i pokušat nabavit karte za večerašnju tekmu u Madison Square Gardenu. Dermody se ekspediciji zaista želi prepustiti bez ostatka, ali kao vlasnik druge strane medalje kućne zadovoljštine Kurta Vilea, nikako se ne uspijeva oteti presingu koji na njemu igraju i vlastita neodlučnost (“I’ll let you in on a secret of mine, I don’t know what I’m doing any of the time” iz znakovito nazvane “Fakin’ NYC”) i izgubljenost slomljenog srca: “Now I walk around like a crazy fool, I put all my faith in rock’n’roll, it can’t save me this time, but it can cushion the blow.” A dragi i pouzdani rokenrol zaista uvijek ublaži i omekša udarce, odnedavno i ovim prekrasnim albumom koji ste vjerojatno promašili. (GP)

12-the_pastels

=12. The Pastels – Slow Summits
[501 bod / 1 glas]
all I wanted
I have now got
if misery’s number one
then I’m not
‘cos when I’m with you
I feel it will never stop
I feel like I’m listening to
Scottish pop
anticipation, is worth the wait
I sneak a look at you
and you look great
you think you’ve caught me
and it’s a fair cop
I feel like I’m listening to
Scottish pop

I just want you to know
that whatever happens
in the future
that right at this moment
I’m very happy
and very much
in love with you

the secret goldfish
edwyn c
nectarine no. 9
bobby g
if you think this is uncool
well that’s fine by me
stephen pastel
raymond mcginley

adventures in stereo
emma p emma p
stuart murdoch
douglas t douglas t
you can call me
a plagiaristic English fop
but when I’m with you
I feel like I’m listening to
Scottish pop

I love
Scottish pop
I love
Scottish pop
I love
Scottish pop
I love
Scottish pop
I love
Scottish pop
I love
Scottish pop
I love
Scottish pop
I love
Scottish pop (DM)

12-editors

=12. Editors – The Weight of Your Love
 [501 bod / 1 glas]
Četvrti album Editorsa vraća me u mladost zadarskih ulica. Makabrični ditirambi protežu se kroz pustopoljinu razjarenih mitohondrija, koji razdragano njišu poetske premise. Potresne balade o prolaznosti života su odraz besmrtnih didaskalija u tužnim praskozorjima našeg svršetka. (LB)

11-my_bloody_valentine

11. My Bloody Valentine – m b v
[510 bodova / 3 glasa]
O intenzitetu kojim u svim smjerovima pršte slojevi i slojevi akorda i dionica koje tvore harmonijsku sliku My Bloody Valentine teško se piše. Pustimo sad tinitus, drogu, propale diskografske ugovore, “m b v” je – od trenutka kada se ploča počne vrtjeti do trenutka kada naprasno stane i zujanje u ušima nadopunjava samo preskakanje igle – muzička avantura koju se isplatilo čekati sve ove godine. One koji su je čekali, i one koji nisu, podjednako je iznenadila. Pojavila se nenajavljeno i onima koji su je čekali naprasno je razbila već jedva tinjajuće zujanje koje je uzrokovao “Loveless”, a ovim drugima, ovima poput mene, značenju tišine dalo je jednu sasvim novu dimenziju. (VM)

(pisali: Matej Ivušić, Goran Pavlov, Dino Marelić, Leonard Brunac, Vatroslav Miloš)

Jedan odgovor to “Gorilini naj albumi 2013: #15-#11”

  1. matija Says:

    Scottish pop ❤

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s


%d bloggers like this: