Goriline naj serije 2012: #13-#10

by

13-true_blood

13. True Blood
[24 boda / 4 glasa]
Možda su počeli stavljati drogu u vodu, a možda su mi očekivanja bila na nuli, ali peta sezona je bila baš zabavna. Ruku na srce, gluplja nego ikad, ali dovoljno je bilo valjda samo napraviti nešto suvislo od Tare i MAKNUTI ONU KRMELJAVU PATKU U DRUGI PLAN!!
Koji odmor za dušu, bože, koji odmor.
I Pam je najbolja ikad, Eric je kul, Bill je poludio. Christopher Meloni. Ifriti na pms-u. Robert Patrick kao Alcideov trailer-trash pape. Drogiranje. Politika. Klanje ljudi.
Fina ljetna razbibriga. (BB)

12-californication

12. Californication
[25 bodova / 3 glasa]
Nije upitno da ste i sami zasigurno negdje čitali ili čuli kako se “Californication” nakon druge sezone, a najtvrdokorniji bi tu možda ispalili i prvu, potpuno razvodnila, obesmislila, pretvorila u vlastitu karikaturu, što ju je na neki način činilo karikaturom na kvadrat, uzmemo li u obzir povremene proplamsaje ciničnog ruganja sjaju L.A. lajfstajla koji se inače, drugdje i češće, s pravom glorificirao. Ono što jest upitno jest vaš osobni ukus ako takve pretenciozne maloumne budalaštine niste samo čitali ili čuli nego ste ih i sami tvrdili. Želite li mi ozbiljno reći kako se serija u kojoj glavni lik jebe sve odreda – odnosno, ne sve sve, nego samo sve najzgodnije žene duž 101-ce – pri čemu mu to ni najmanje ne smeta da ga njegova bivša i dalje voli najviše na svijetu, te serija u kojoj je taj isti tip morao najebati više puta od cjelokupnog postava “Žice”, a zapravo nije ni jednom; dakle, da se serija kojoj sam maločas skicirao osnovne pitch-postavke, poplavu suludih zapleta i koincidencijskih raspleta da i ne spominjem, uopće može razvodniti, obesmisliti i pretvoriti u vlastitu karikaturu? Mislim, naravno da može, ali ni do svoje pete sezone “Californication” nije postala razmjerno ozbiljna bittersweet vodica o svakodnevnim izazovima mirnoga kućnog života koji se mogu savladati jedino zajedništvom cijele obitelji, nego je samo nastavili pičiti po svojim utabanim stazama noćnog ludila i teških jutarnjih mamurluka, s uvijek razoružavajućim oazama srcolikoga trokuta Hank-Karen-Becca, što joj je bilo dovoljno da nastavi biti pouzdan opskrbljivač vrhunskoga polusatnog treša s dušom. A u cijelu se priču još upleo i master RZA. (GP)

Episode 201

11. Homeland
[27 bodova / 5 glasova]
“Homeland” je eksplodirao u instant hit 2011. ponajviše zbog intrigantne ideje o ratnom heroju kao potencijalnom preobraćeniku-teroristu te uvjerljivih glumačkih izvedbi na čelu s Claire Danes. Danes je od Carrie uspjela napraviti rijetko viđen spoj opsesivne operativke s mračnom bipolarnom strujom koja je polako odvlači u vode iz kojih nema povratka. Jazz i usputni seks joj nisu strane stvari, no kad njen odnos s metom koju nadzire prevaziđe okvire profesionalnog eto nam povoda za razna dramska previranja koja još više dolaze na naplatu u drugoj sezoni. Možda su neki bili razočarani što prva sezona nije otišla do kraja, ali prva polovica druge sezone nam daje više nego dovoljno trenutaka za skočiti iz fotelje i željno iščekivati slijedeći nastavak. Uvijek je delikatno voditi neku seriju čiji koncept naizgled nije dugo održiv. U prvoj sezoni nas nisu predugo vukli za nos s pitanjem jel je ili nije, hoće li ili neće, a druga sezona nas još više bombardira s razrješenjima za koje bi očekivali da će trajati barem do kraja te sezone. Rezultat toga je izuzetno dojmljivih i napetih prvih 5 epizoda, da bi kasnije uključili neke nepotrebne ili čak iritantne rukavce valjda tek toliko da bi likovi iz prve sezone imali šta raditi („zombie“ Dana i potpredsjednikov sin, Mike i Lauder), da ne spominjem kako se uvjerljivost događaja naglo sroza na razinu “24.” Nije da je “Homeland” ispočetka djelovala kao vrlo realna i ozbiljna serija, ali u drugoj sezoni sve više počinju koketirati s šundom. Odnos Carrie i Brodyja je možda i najproblematičniji, malo mi je teško prihvatiti njen stav no ipak je Carrie bipolarna frikuša pa valjda može proći. Novi lik Quinn donosi dašak svježine, a za neke starije likove su na sreću scenaristi pronašli način kako ih najbolje iskoristiti u trećoj sezoni. Kod ovakvih serija finale sezone može biti presudno za ukupni dojam, no mogu zaključiti da su odlično postavili temelje treće sezone i iskupili se za neuvjerljiva vrludanja u drugoj polovici ove sezone. (JB)

10-boardwalk_empire

10. Boardwalk Empire
[28 bodova / 3 glasa]
Gledajući treću sezonu ”Boardwalk Empirea,” često se čini kao da djelomično gledamo i ovdašnju lokalnu povijest posljednjih dvadesetak godina, odnosno vrijeme izlaska iz potpunog kriminala i legalizacije nepoželjnog poslovanja. Likovi pridošli s druge strane zakona i oni donedavno naoko pošteni koji šuruju s njima, postaju cijenjeni ljudi u društvu jer im politički sustav to omogućava sve dok nekome ne plate dovoljno pa se dokaže da su kršili ili krše propisane zakone. Dok švercaju, ubijaju i prodaju nezakonite stvari, oni financiraju crkvu, grade ceste i podižu velika skladišta na regionalnim strateškim putevima, što su sve poznati sistemi ubacivanja novca u legalni sustav, a da bi to uspješno odradili postaju i političari koji sređuju stvari, pa bi serije poput ”Boardwalk Empire” u kojima su glavni likovi notorni muškarci Enoch Malachi i Gyp, staromodni tipovi koji samo nastoje osigurati budućnost svojoj obitelji, mogle bez beda postati odlično nastavno sredstvo na satovima povijesti 20. stoljeća u nekim budućim ok školama. (BM)

(pisali: Bilanda Ban, Goran Pavlov, Jurica Benčik, Bojan Mandić)

Oglasi

5 komentara to “Goriline naj serije 2012: #13-#10”

 1. Tonći Says:

  je, i mene je True Blood ugodno iznenadio – nakon dvije sezone loše debilane opet je postao dobra debilana! skoro sam i glasao za njega al kad i dalje ima pola tuceta nezanimljivih/rolajz podradnji (Terryjev duh zloduh ffs)

  lol @ ‘on jebe sve živo a žena ga i dalje voli – šta da više kažem serija je remek-djelo 10/10’

 2. bb Says:

  Mislim da ipak neću gledati Homeland.

 3. Casper Says:

  Uf, da nisam preksinoć pogleda kraj druge sezone Naksa, sad bi me morilo kad će se to primit pištolja! On to the treća sezona!

 4. Jurica Says:

  Homeland se itekako isplati pogledati, misliš da Emmyije dijele sam tak!? 🙂 Možda je osvrt ispao negativniji nego što je trebalo no daleko od toga da spada u guilty pleasure.
  Boardwalk Empire je kriminalno nisko! Vjerojatno ima najbolje dijaloge na TV-u danas.

 5. zrinemilutine Says:

  Bestraga, a ja na svoju listu zaboravila stavit Kalifornikejšn!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s


%d bloggers like this: