Gorilini naj likovi iz TV-serija: #5-#1

by

5. Eric Theodore Cartman (South Park)
[438 bodova / 10 glasova]
Kada sam bio jedno šesti razred osnovne škole, svakog dana sam se vraćao kući trčeći kako bih stigao na „Prijatelje“ i „Simpsonove.“ I to je meni bilo nešto najbitnije, ta opčinjenost koja traje blaženih 40-ak minuta ispresecanih reklamama. E i onda sam jednog dana upalio oko 9 uveče jedan kanal, a na njemu crtać. Bilo mi je nerealno da ozbiljna televizija emituje crtać kada svi njeni konkurenti izvlače svoje najjače adute. A taj crtać, animiran grozno, da ne može groznije, ali me je bolelo dupe za to. Radnja je bila jedina bitna, a radnja je da klinac ima bazu vanzemaljaca u dupetu, a u međuvremenu prdi i psuje. Posle takvog intenzivnog iskustva, mnogo je toga bilo potrebno da prođe da bih zaboravio na Kartmena kao jednog od najsmešnijih likova u koje sam buljio na televiziji. I očigledno mnogo toga još nije prošlo, jer je debeli govnar i dalje često urnebesno smešan, iako u mnogim epizodama, priznajem, može prilično da promaši. (NN)

4. Homer Jay Simpson (Simpsonovi)
[531 bod / 10 glasova / jedno prvo mjesto]
Nije da se ponosim time al šta je tu je, stekao sam u zadnje vrijeme naviku da čekiram recenzije epizoda određenih serija na AV Clubu – i još gore, da ih čekiram odmah nakon što sam pogledao epizodu. Koja ružna navika, osjećam se ko da potrčim u grm drkati svaki put kad na ulici vidim neku zgodnu ženu! (Zašto mi je sad, od svih mogućih usporedbi na svijetu, baš ta pala na pamet? Nemam pojma. Stvarno bih trebao manje drkati po grmlju!!) Elem, najgore je kod njihovih recenzenata humorističnih serija što u njima stalno traže neku toplinu, emocionalnu srž, razvoj likova i njihovih međusobnih odnosa – valjda zato što ne znaju o čemu bi drugom mogli mozgati i pisati (slično glazbenim kritičarima koji albume recenziraju kao da recenziraju zbirke poezije koje su, onak usput, uglazbljene) – i prvo razmotre taj aspekt a tek onda gledaju je li epizoda bila, ono, SMIJEŠNA n’ stuff? Što je posebno apsurdno kad tako pristupaju nečemu tako nihilističnom kao što je, naprimjer, „American Dad!“ No opet, koliko mi god smetao takav pristup većini humorističnih serija, činjenice su činjenice: na prva dva mjesta svoje liste imam Homera i Cartman, oba su mi urnebesna, svaki ima svoj mali milijun nezaboravnih tikova i uzrečica, ali kad sam morao odlučiti koji će mi biti prvi, odvagnuo sam u korist – onoga koji me je više dirnuo, s kojim se više suosjećam. Jer Cartman je sociopat i psihopat, a Homer je… lijen i glup i sebičan, ali definitivno ne skroz sebičan, i na kraju svake epizode nema sumnja da iskreno voli i da mu je iskreno stalo do njegove obitelji. Ili je bar tako bilo negdje do devete-desete sezone, nakon čega se iz neobzirnog no dobrodušnog idijota pretvorio u ordinarnog bezobzirnog kretena; ako mene pitate to nije Homer Simpson, to je samo tjelokradica koja je zauzela njegovo mjesto (zašto nitko u Springfieldu nikada ništa o tome ne spominje? Bit će da je na snazi nekakva HOMERTA). (TK)

3. Omar Devone Little (Žica)
[603 boda / 10 glasova / tri prva mjesta]
«Žica», najdraži mi televizijski proizvod ikad igdje, raspolaže galerijom likova dovoljno jakih za njima popuniti desetak serija ali Omar tu ipak odskače. Zašto? Svijet «Žice» svijet je u kojem, htio-ne htio, plivaš u govnima ili se u njima utopiš. Nitko se tu ne izvlači čist, pitanje je samo koliko si duboko potonuo. Svaki lik koji taj svijet nastanjuje pliva svojim stilom, no malo tko na kraju balade uspijeva ne (p)ostati neka vrst pizde, gada ili luzera, bio diler na dnu hranidbenog lanca ili gradonačelnik. A Omar se ubraja u rijetke kojima to uspijeva – ili, možda bolje rečeno, njemu uspijeva biti gad s najviše stila i najviše sačuvane ljudskosti, toliko da mu je teško zamjeriti nezgodnu stranu ličnosti. Zato ulicama Baltimorea, a ni televizijskim ekranima uopće, ne kroči zanimljiviji čovjek od njega.

Kad se već iz igre ne možeš izvući, treba je znati igrati po vlastitim pravilima. Moraš imati čelična muda i lukavost veću od Blackadderove da odabereš posao zajebavanja svih gradskih gangstera – ne toliko zbog love koliko zbog guštanja u lovu i poigravanju žrtvama – i dovoljno snage da do kraja podneseš posljedice odabira takve karijere. A ako se već baviš ne toliko prljavim (u Baltimoreu, gdje se nitko ne bavi ničim poštenim, pljačkanje kriminalaca još je i častan zanat) koliko često krvavim poslom, nije to razlog da odbaciš poštenje. Man gotta have a code. Odstrijeliš koje đubre ako zatreba, ali nikad ne opljačkaš ili nedajbože potegneš oružje na civila. Budeš toliko opaka njuška da ti ekipa već po refleksu dobacuje vreće s dopom, ali i pažljiv ljubavnik i brižan unuk koji svake nedjelje upicanjen izvodi svoju baku u crkvu. Licemjerno? Nikako, nije to ona ljigavost mafioza koji u pauzama zgrtanja prljavih para i smicanja protivnika ljube ruke popovima i dijele im izdašnu lemozinu. Ne, Omar je odabrao (ili bio primoran) živjeti životom koji zahtijeva da katkad saspeš sačmu u drugog čovjeka – a da je pritom znao sačuvati srce na pravom mjestu. Zato Omar nije samo istinski kuler već, koliko god to bizarno zvučalo, jedan od rijetkih primjeraka ispravnog čovjeka, za uzor drugima.

Istina, njegov ga je životni stil na kraju stajao glave, jebiga, malo se previše zaigrao i postao neoprezan; ali drukčije zacijelo nije ni moglo biti, nije bio njegov stil da se povuče i skrasi. Znao je jako dobro u što se upušta, i koliki su mu ulozi, pretjerano kockanje vlastitim životom moralo je jednom doći na naplatu. Ako se i preselio na vječna lovišta, mjesto u legendama svakako je osigurao – za razliku od, recimo, jednog Marla Stanfielda, kojeg se tjedan dana po odlasku u udobnu penziju nitko na ulici više nije sjećao. A oko toga «tko će biti Omar» svađala su se i dječica u igri na ulici.

I, naravno, kao da sve ovo i nije dovoljno, na vrh šlaga stiže jagoda: Omar je gej. I to gej na jedan potpuno neopterećen i neortodoksan način, miljama daleko od svakog stereotipa. Nije prvo gej, pa onda sve drugo, kako to kod gej likova često biva, već super lik koji je usto i gej. Ne možete ga zamisliti da izlazi iz ormara, jer teško je povjerovati da je u ormaru ikada bio. A kamoli da ga se može zamisliti kao žrtvu homofobnog nasilja. Znamo svi kakva sranja doživljavaju pripadnici LGBT zajednice u homofobistanu od Lijepe naše, a zamislite koja bi to scena bila da neke pripite skinjare ulete Omaru: «E mamu ti jebemo pedersku!»… morali bi ih strugati s asfalta. Mislim, čovjek ode u dućan u svilenom šlafroku (i to u Baltimoreu, mnogo opasnijem mjestu od Zagreba ili Splita) i ne samo da ga se nitko ne usudi pipnuti, već raja bježi glavom bez obzira. Carski! A kad se malo razmisli o Omarovom odabiru životnog puta, odbacivanju uobičajenog, hrabrom kročenju nesigurnim stazama i bivanju totalno drukčijim od drugih – nije li čak i to totalno gej? I onda se nekakve Britni, Kajli i Madone isfurava kao gej ikone. Dajte me nemojte zajebavati! Smrt Lejdi Gagi, živio Omar Little. (NP)

2. George Louis Costanza (Seinfeld)
[616 bodova / 10 glasova]
AAAAARGHHHH JEBEM LI TI CRTICE DA TI JEBEM!!!!!! NIKAD NA ZELENU GRANU U PIČKU MATERINU NE MOGU VIŠE PUN MI JE JEBENI KURAC SVEGA (TK)

1. Derek Edward “Del Boy” Trotter (Mućke)
[695 bodova / 12 glasova / dva prva mjesta]
On je bučan, nametljiv, prevrtljiv. Bez manira i bez znanja o ičemu. Šepuri se poput pauna, a večernji outlook mu je blještaviji od božićne jelke. Prstenja na rukama ima više i od Pape i od bilo koje mađarske kurve. Ne poznaje sram i ne preže od ničega. Njegov stan u prilazu Nelsona Mandele je alanfordovska inačica vila hrvatskih postprivatizacijskih tajkuna. Da je bogat vjerovatno bi živio u kakvoj vili prepunoj korintskih i jonskih stupova, karijatida, vrtnih patuljaka, a sve to obojano u neku kričavu boju ciklame. Švercao je sve i svašta. Od balonera, video rekordera, misnih vina, naranči, lutaka, florescentnih boja za tunele pa do zvona koje sviraju sve svjetske himne. Samo zbog njega Mike u Kobiljoj glavi drži sastojke za sve moguće i nemoguće koktele, a francuski priča ‘bolje’ od Zaz. Ukratko, Derek Del Boy Trotter je kralj kiča, neugodna prznica koju bi svakako trebalo izbjegavati u širokom luku.

Hm. Dal bi? Ne. Ni slučajno. Del Boy je sve. Najživopisniji i najingeniozniji lik kojeg je televizija ikad izbacila. Stanley Kubrick je jednom rekao da je „Kum“ film sa najbolje pogođenim ulogama u povijesti filma. Vjerovatno. No ako je tako, ja ću mirne duše kazati da je Del Boy lik zbog kojeg je onda televizija i izmišljena. Del možda i jest sitni švercer, no on nikako nije sitna duša. Del je čovjek sa srcem. On će zajebati svakog koga može, pa makar bio to i Rodney, Dida ili Stric Albert. Zajebat će ih jer je to jače od njega i jer gušta u tim sitnim podvalama. No, Del će za svakog od njih ako treba dati i svoj život. Epizoda kad Del preuzima ulogu Rodneya da bi popio batine od Tonyja Mckaya, bivšeg robijaša, samo da Rodneyu koji je Tonyju karao ženu ne padne ni vlas sa glave, možda najslikovitije opisuje lik Del Boya Trottera. Ili mama. Od maminih riječi na samrti napravio je cirkus, no mama je bila sve. Kad priča Rodneyu o mami koja je tako dostojanstveno, u radnom kombinezonu u pubu pila rum-kolu i pušila cigare, iz njegovih očiju stvarno cure suze. Suze ponosa. Jer za Dela, mama je bila jedina dama.

Del je zapravo simbol čitave one potlačene i ponižene britanske radničke klase osamdesetih  koja je željeznom rukom čelične Lady Tatcher istjerana iz svojih tvornica i prisiljena se snalaziti kako god može. Del je svijetlo koje probija tu magluštinu poviše svih tih sivih dokova, i Delova volja za životom je mantra koju je taj prokleti genij John Sullivan poslao svim svojim obespravljenim sunarodnjacima. Nema predaje, nema odustajanja. Samo odvažni pobjeđuju – poručuje Del.

„Mućke“ su najbolja serija svih vremena, a Del… Del je veći od života. (SČ)

(pisali: Nikola Novaković, Tonći Kožul, Nikola Pezić, Saša Čobanov)

Oglasi

15 komentara to “Gorilini naj likovi iz TV-serija: #5-#1”

 1. bb Says:

  Bla bla bla bla itd itd…
  Kad će ljetni izazov? 😀

 2. Tonći Says:

  u ponedjeljak!

 3. Tutankamon Says:

  Zanimljivo,kad sam prvi put gledao Wire,nije mi taj Omar nesto previse zapao za oko…

 4. Anonimno Says:

  Del je na prvom mjestu!!!!! Toooooo! Prvi put otkad se igram sa gorilašima da sam zadovoljan rezultatima!

  saša

 5. Vedro Says:

  itko iz Rescue me 222. mjesto

  inace, dobar izbor…

 6. Panjkota Says:

  stvarno, neka se srami taj koji se nije udostojio napisati bar koju rečenicu o Georgeu!
  bajdvej, ja sam Dela, khm, posve smetnuo s uma. stavio bih ga prilično visoko, tako da je njegov trijumf mogao biti još uvjerljiviji.

 7. bb Says:

  bila sam jedno ljeto gledala 24, prvu sezonu čini mi se, i mislila sam da je neka zajebancija, nešto poput snl shorta s macgruberom. duhovita serija.

 8. bb Says:

  ovaj komentar spada pod prošli post, ne znam zašto sam ga tu prikeljila.

 9. Anonimno Says:

  znaci ukratko, decki vole lose decke

 10. ivica Says:

  da nije Del Boy-a i svih Wire likova lista bi bila identična tisućama sličnih sa IMDB-a (a sve sam nešto mislio da se to neće dogoditi).
  bajdvej,je li u 24 oni sve slučajeve rješe sveu24?

 11. ga-li Says:

  malo sam brojao na brzaka(internet je po obicaju vrlo los) i cini mi se da sam izbrojao 17 prvih mjesta(16 u top pedeset i tomi dzeri koji, hm, zajedno imaju 100 poena i jedan glas) pa bi nam tonci mogao odgonetnuti koja petorka jos ima prvo mjesto na pojedinacnim listama!!

  a onda, listajuc tako, tj skrolajuc, dodjoh i do najave za likovanje pa vidjeh toncijevu opasku o dva glumca sa dva entrija u top fifty-jedan je duchovny(neka, ima legendarnu ulogu u twin peaksu :))) a tko je drugi(da ne skrolam pola sata opet i odgonetam sam)???

  inace, ja zadovoljan listom, steta sta nema vise fanova TP ali dobro….

 12. ga-li Says:

  java mi nije da mira heheh, breaking bad/malcolm in the middle guy it is !!!

 13. Tonći Says:

  preostalih pet ljudi su poslali nerangirane liste 😉

 14. ga-li Says:

  a takooooo….

  cenim 🙂

 15. tomislav Says:

  georgevljeva crtica = najbolja.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s


%d bloggers like this: