Goriline najbolje pjesme Beatlesa: Start!

by

Iako je sam bend osnovan i primijećen i godinama ranije, godina u kojoj su se The Beatles upisali u kolektivnu svijest gramofonske civilizacije ipak je 1962., što znači kako ove godine slavimo pola stoljeća njihove eksplozije. Naravno da to nije bio osnovni povod ovome izboru – na Gorili se osobne arbitrarnosti standardno preferiraju nad povijesnim faktima – ali je ta činjenica pružila fino zaokruživanje kako višegodišnje opsesije sajtovog uredništva i čitatelja, tako i odluke da se bacimo na sulud posao odabiranja 50 najboljih pjesama Johna, Paula, Georgea i Ringa. Zato baš sad, a zašto baš mi? Zato jer uopće nema dvojbe kako su izbori Ruralne gorile daleko najrelevantniji na prostorima bivše države, jer u njima uvijek sudjeluje znatno veći broj ljudi nego u ostalim medijima naših jezika i jezičnosti, a pritom je i riječ o redom osobama koje muziku (ili filmove, serije, čega se god već dohvatimo…) ne samo da vole, ili obožavaju, nego žive, dišu i krvare. Mnogo iskrenih ljubitelja, barem po mojemu skromnome mišljenju, vrijedi više od dva-tri neupućena plaćenika.

Ovaj put, za tim iskrenih ljubitelja igrali su: Bilanda Ban, Blaž Limić, Bojan Mandić, Brane Šutalo, Dalibor Platenik, Danijela Šašo, Davorka Brajković, Dino Pavlov, Goran Pavlov, Hrvoje Tadić, Igor Pavlov, Iva Kraljević, Jelena Čobanov, Jelena Svilar, Leonard Brunac, Maja Telenta, Matej Ivušić, Matko Botić, Mirna Šimat, Nenad Vižin, Nikola Pezić, Petar Panjkota, Saša Čobanov, Tihana Balija, Tomo Gracin, Tomo Tkalec, Tonči Raić, Tonći Kožul, Vedran Cesarec, Vedran Harča, Vedran Pavlov, Zoran Lazić, Zoran Tučkar (www.muzika.hr) i Željko Pavlov, od kojih je čak pola napisalo pokoju crticu za top 50, s čijim objavljivanjem krećemo sutra. Ako koga zanima, ovi brojni Pavlovi su mi, redom: rođak, stric, rođak i otac, a moj tata i njegov brat nisu jedini iskusniji glasači. Pokrili smo sve spolove, sve seksualne orijentacije, brojne generacije (najstariji glasač može glatko biti djed najmlađemu!), imamo i fanove i profi muzičare, sve ujedinjene u ljubavi prema prekrasnim Beatlesima. Izbor je bio težak, ali stručnosti ovoga i ovako koncipiranog tima ne može se ništa prigovoriti, pa neću čak ni ja, koji uvijek imam nekih zamjerki oko vrha i slično.

Svoj glas je dobilo čak 188 različitih pjesama – neki su albumi pokriveni u cijelosti! – a od stvari s regularnih albuma nijednom nije spomenuto tek njih 24, među kojima i takvi fileri kao što su ‘Revolution 9’ ili ‘Get Back (reprise)’, ali i, što me začudilo, r’n’r temelji poput ‘Roll Over Beethoven’ ili ‘Everybody’s Trying To Be My Baby’. Međutim, dosta je bilo spojlanja, uz prvih pedeset na redovitoj ću bazi objavljivati i poredak od 188. do 51. mjesta, pa ćete tako dobiti kompletnu sliku. Dakle, popodnevima će ići glavni dio priče, jutrima bonusi. I samo još dvije opaske. Prva, pjesmi ‘Revolution 1’ sam pridodao i one glasove koji su naglasili da se radi o verziji sa singla, jer je ipak riječ o istoj pjesmi, s time da nijedan od glasača nije naglašavao da se radi o albumskoj verziji. Druga, iako su neki kao jednu pjesmu naveli ‘Golden Slumbers/Carry That Weight’, bilo je osjetno više onih koji su ih razdvojili i glasali ili samo za jednu ili za dvije odvojene pjesme, pa sam u slučajevima u kojima su kao jedna pjesma bile stavljene na istu poziciju pripadajući broj bodova pribrojio i jednoj i drugoj, da nijedna ne bude zakinuta.

Još malo strpljenja, za otprilike točno 24 sata krećemo zapravo.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s


%d bloggers like this: