Mislim, Bitlsi!

by

Kako ovo sinoć i nije bio koncert benda u pravom smislu te riječi, izvještaj ću odraditi pomalo obrnutim redoslijedom, sa set listom odmah na početku: I Saw Her Standing There – I’m Only Sleeping – Michelle – Here Comes The Sun – And I Feel Fine – Eight Days A Week – Ticket To Ride/That’s All Right – The Word – Back In The U.S.S.R. – Strawberry Fields Forever – Penny Lane – Lucy In The Sky With Diamonds – Roll Over Beethoven – Some Other Guy – Can’t Buy Me Love – Ob-La-Di, Ob-La-Da – Oh! Darling – Yellow Submarine – A Hard Day’s Night – Any Time At All – Something – Get Back – Don’t Let Me Down – While My Guitar Gently Weeps – All You Need Is Love – She Loves You – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band – Twist And Shout – Helter Skelter. I tu bismo komotno mogli spustiti zavjesu. Ne, nažalost se nisam dočepao dragocjenog mjesta u tajnome vremenskom stroju usmjerenom u 1973. i još tajniji koncertni reunion Beatlesa, ali nisam se ni znatno slabije zabavio sinoć u KSETu, gdje je Beatles Revival Band odsvirao tulum povodom godišnjice Lennonove smrti. Obljetnica je to koja na prvi pogled baš i ne generira festivno raspoloženje, ali promislite bolje i zaključite kako nisu male šanse da bi živi Lennon danas bio totalna tlaka i bol u guzi. A možda i ne bi, kolega Bob se jako dobro drži.

Drugo se, opet neveliko, žaljenje odnosi na Sašin i moj nešto kasniji dolazak, jer su nam zahuktali poslovi i hobiji spriječili pravovremeno pojavljivanje, ali teško da smo propustili previše s obzirom na to da smo čuli čak 30 pjesama u nešto sitno manje od dva sata, koja su se protegnula i do iza standardnoga klupskoga ponoćnog fajrunta. Tako da mi u popisu nedostaju neke pjesme s početka programa, a doista se ne usuđujem upustiti u pogađanje napravljenog izbora, kad ovako odoka vidim da se moglo odsvirati barem još nekih petnaestak hitova/himni, uz petnaestak kultnih klasika sa strane. Mislim, Bitlsi, ima li loših pjesama? Okej, ima, ‘Ob-La-Di, Ob-La-Da’ i ‘Yellow Submarine’ su tolike debilane da u usporedbi s njima i jedna ‘Shiny Happy People’ zvuči kao ozbiljna sinteza neuočljivih komponenti Sartreove filozofije, ali okidač da sam s pet godina pomislio kako su mi neke tatine ploče draže od drugih sigurno nisu bile ‘Tomorrow Never Knows’ ili ‘Within You Without You’. Shvatimo ih kao sastavnice dobrog i pravilno usmjerenog odgoja i neće nam nikad ponovno zasmetati. Zapravo, nisu mi smetale ni sinoć, malo se popilo, atmosfera u krcatom klubu bila je izrazito pozitivna – čak sam uspio smetnuti s uma da me inače nerviraju ljudi koji ne slušaju ništa osim Beatlesa i, štajaznam, U2 – muzičari su postigli finu mješavinu napaljenosti i opuštenosti; što sve skupa čini paket kojem prigovore mogu uputiti samo nikad zadovoljna gunđala.

U efektno složenom repertoaru, koji se podjednako razvijao sistemom logičnih asocijacija (‘Penny Lane’ nakon ‘Strawberry Fields Forever’ ili ‘She Loves You’ nakon ‘All You Need Is Love’) kao i naglim promjenama ritma iz music-hall zajebancije u bluesy balade i natrag, sve su stvaralačke faze bile zastupljene ravnomjerno, s time da je izbor izvedenih pjesama pokazao kako je Beatles Revival Band doista sastavljen od velikih fanova. Nisam se ni smjestio u klub a već me zagrlila jedna od dvije mi omiljene pjesme Beatlesa, razmažena i lijena ‘I’m Only Sleeping’, a kad su se kurčevito upustili i u ‘The Word’ pomislio sam kako ne bi bilo prenevjerojatno ni da se izvede i druga od mojih omiljenih, ‘Wait’. Ipak nije, ali nema veze. Odluka koja veseli je podjela uloga koja ne slijedi slijepo onu originala – a možda je samo zeznuto pronaći ljevorukog basista? – nego logiku težine instrumentalnih dionica i pošteno razdijeljenih vokalnih dionica prednje trojke. Dodatni klavijaturist ima možda i ponajveću važnost za širenje repertoara s ranog materijala, kojim je Beatles Revival Band svoje postojanje i počeo, na kasnije kompleksnije pop-simfonije. Zajedno, i u radu originalnih genijalaca, i u koncertu nadahnutog tribute benda, čine još uvijek teško shvatljiv niz čiste alkemije popularne muzike.

The Beatles. Zlato. U bilo kojem obliku. Tonći, moramo čim prije odraditi onaj izazov.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s


%d bloggers like this: