Prva liga atmosfera

by

Svi vrlo dobro znamo kako se od najboljih tuluma oporavljaš barem dva dana, pa zato ovaj tekst niste mogli čitati već jučer. Naime, u utorak su u Purgeraju Kuzma & Shaka Zulu napravili takav jebeni tulum, da se s njegovim kaotičnim intenzitetom mogu mjeriti samo onaj opisan u njihovome velikom hitu ‘Party (Ruke gore)’ i moj rođendanski u Perasovom stanu 2003. godine. Brale, ubili su, jebate! I velikim praskom najavili svoj povratak u varljiva estradna mora, u kojima – s obzirom da je kao izdavač novog albuma ‘Di ćemo večeras?’ (čije je ime Iko opisao kao nešto do čega se može doći isključivo lobotomijom mozga splitskog mandrila) najavljen Kondorcomm – vrlo vjerojatno opet neće uspjeti napraviti ništa značajno u tržišnom smislu, iako bi se kult jednog od najboljih hrvatskih tekstopisaca mogao dodatno ojačati, sudeći po novim pjesmama, preksinoć premijerno izvedenima.

Protivnici i nekužeri Kuzmine veličine kao korijen tog statusa često navode nostalgične razloge splitske post-studentarije, koja je sredinom devedesetih otkidala na ‘Prvu ligu’ ili ‘Jednu malu Ivu’ i do danas nije uspjela razlučiti emocije vezane za odrastanje od realne kvalitete glazbenika. Osim što su kao takvi potpuno u krivu, istovremeno su i potpuno u pravu, ali kvaliteta nečije glazbe upravo i ovisi o emocijama koje svaki pojedini slušatelj u nju upisuje. A ako je nas barem dvije stotine nazočnih u utorak (bilo je i više ljudi, ali je dobar dio pio piće na terasi, dok su samo najvjerniji/najhrabriji unutra trpjeli saunu) sklono upisivanju istoga, onda valjda i ne upisujemo, nego vidimo ono čega ima. Zato sad i ide par nostalgičnih tripova u prošlost, koji Kuzminu glazbu – što se kod mene odnosi isključivo na sjajne tekstove – neće znatnije/uopće osvijetliti, ali će ih se meni biti gušt sjećati, a nije li to jedna od osnovnih funkcija glazbe?

Sićam se telefonskog poziva moje rodice Sandre (koja je, držim fige, izgleda trudna!) tamo negdje ’92. ili ’93., a možda je već i bila 1994. godina, siguran sam samo da je dan bio kišan, u kojem je ushićeno pričala o nekoj suludoj stvari koju je upravo čula na radiju, o splitskim narkomanima, ali duhovito, kako ju je opisala. Naravno, ‘Jedna mala Iva’ je u roku keks poharala cili Split, radio sam slušao isključivo zato da bih je čuo i snimio, a tko se prvi u školi bio pojavio s cijelim skinutim tekstom bivao je prava faca. Sandra i ja smo, uz ostatak obitelji, živjeli zajedno prve dvije godine naših života, a išli smo i u isti razred gimnazije. Jebiga, sad se, logično kad ne živimo u istom gradu, ne viđamo koliko i prije.

Pa se onda sićam i večeri kada je ludi doktor Slava, odnosno Ikin i moj bivši cimer Slaven, razvaljen od sreće otkrio da su Kuzma & Shaka Zulu objavili novi album, pri čemu je Slavena najviše oduševila činjenica kako je Kuzma u naslov ploče stavio neku nerazumljivu frazu na kvazi-afričkom. Album se zvao ‘Lito ide mala’, a Slaven ga je, kasnije se zaklinjao u sve na svijetu, pročitao kao litoi demala. Valjda ga je prevario ne baš najčitkiji font. Slaven je legenda, sad živi u Milanu, i snima i montira sportske jinglove ili tako nešto.

Jedini čovjek koji je Rayki, Iki i meni u utorak nedostajao za potpuno nostalgično ludilo, ugledni splitski farmaceut Maroje Bubalo mi je lani na 29. rođendan samo poslao poruku sa stihom 29 godina za jedan dan, za samo jedan dan. Sve je bilo jasno, i ništa se više nije moralo reći. Falio je zato što čovjek živi u Splitu, a falio je nama zato što bi se, ponesen alkoholom i prvoligaškom atmosferom, zasigurno bio spustio na koljena, makar u bijelim hlačama na pod isprljan prolivenim pivom. Maroje je još veća legenda, iskusni konoser (jebote, čekam već dvije godine na priliku za korištenje ove riječi!) opskurne splićanistike, koji mi je za jedan raniji rođendan poklonio oriđiđi CD estradne underground atrakcije VIS Pacijenti, imena ‘Na Zapad’, na kojem su klasici ‘Uvijek nas zguze oni iz ćuze’ i ‘Nikos pederikos’. Pazite samo taj ingeniozan tekst: Svi pamte tog Grka pogleda mrka, Što žene ne gleda, pa zar je od leda? Mi volimo žene, trokutić crn, Zato taj Grk nam je u oku trn, Tamo na Zapadu takvi se žene, Al ovo je Balkan, jebe se mene! Pišem po sjećanju, ali sumnjam da sam nešto znatnije zeznuo. To stvarno postoji.

Sićam se i samog Kuzme, sina prijatelja moga tate, koji je i sam nekoliko puta bio kod nas doma dok sam bio klinac, ne uspijevajući spojiti simpatičnoga kovrčavog Sašu i glas aktualne splitske glazbene atrakcije. Jednom sam mu čak i bio posudio moju originalnu kazetu debija Crvene jabuke, koju mi nikada nije vratio. Neka, tip barem sluša dobru muziku, pomislio sam, a kultnu ploču kasnije prvo presnimio od Štuce, a onda i kupio CD reizdanje. Tko ne zna, neka piše i pamti – riječ je o najboljem albumu u povijesti jezika naših naroda i narodnosti, računajući i ‘Treći svijet’ i ‘Ping pong’ i ‘Izgubljene vrpce’ i ‘Prvi jubilarni’ i ‘Spremni za rat’ i ‘My Buddy Moose’. Baš bih mogao ovih dana nešto o njemu napisati.

Jebiga, kada je neka glazba istovremeno u stanju natjerati te na trip down memory lane i na bezuvjetno skakanje u ritmu, onda se više ne smije tražiti niti može naći. Jedan od spomenutih skeptika bio je i dobri Fitna, što me iskreno začudilo jer njegov bulšit-detektor dosad ni jednom nisam ulovio u grešci. Ne spominjem ga ovdje zato da bih ga napao, ajde možda samo bocnuo, nego zato što je u komentarima njegovog last.fm žurnala stanoviti Kujundžić (mislim, prikin nick je Kujundzic pa pretpostavljam) rekao točno ono što i ja mislim o Kuzmi, samo bolje i sa sjajnom paralelom sa Sejom Sexonom, koje se sam nikada ne bih bio dosjetio. Pročitajte ako vam se da, Fitnin je nick Handzar.

Naime, Kuzmina glazba, italo-dance rep treš, stvarno nije ništa posebno, hrabro bih pretpostavio čak i za ljude koji bi nešto takvo i inače mogli slušati. Sint-dionice su derivativne i onda još i ponovljive, ritam standardni tuc-tuc, aranžmani ljetnih hitova posebno smiješni. Ali tekstovi jebu mamicu, baš kao i refreni čijoj se komunalnoj debilnoj deračini ne mogu nikako oduprijeti. Potpuno popizdim svaki put kada se kao hrvatski hip hop pioniri navode nebitni debili Ugly Leaders. Spiku i imidž možda su i bili skinuli kako treba, ali jebeš repera koji piše loše tekstove. Kuzma je možda u repanju doista i vidio samo sredstvo uvjerljivijeg prenošenja svojih tekstualnih ideja, a ne ljubav svoga života, ali barem se zato hip hop nipošto ne treba sramiti ovoga rođaka. Kroničar kvartovske svakodnevice splitskih središnjih devedesetih, džankoza-sitno-poduzetništvo poteza grada slučaja, Kuzma je i u najcrnjoj tematskoj građi uvijek nalazio dovoljno humanosti i duhovitosti, koja je njegove najbolje stvari pretvarala u pakete pune ljudskosti. Nisam siguran ni da su učenici TBF nadmašili učitelja.

Da ne zabrazdim previše – Kuzma je preksinoć stvarno ubio, a zamjenski Shaka Zulu (iako je u bendu već ohoho) je bio toliko lood i smotan da mu je bio dosljedan sidekick. Moram priznati kako sam ususret koncertu očekivao negdje polusatni presjek najvećih hitova i ćao đaci, i mada i takvu varijantu nalazim izrazito primamljivom, baš me je ugodno iznenadila činjenica kako su Kuzma & Shaka Zulu odsvirali koncert od čak sat i 45 minuta. Četiri pjesme jesu ponovili, ‘U mojoj ulici’ onda i još jednom na bisu, ali to je Kuzmin osnovni naum – razveseliti publiku. Malo ih to radi bolje od njega. Set lista: U mojoj ulici – Party (Ruke gore) – Prva liga – Jedna mala Iva – Puknuta ekipa – Vozimo se, vozimo – Moreplovci – Idemo na more – Popi’ pivu skoči u Rivu – Lipo je more – Noćas su pederi u điru – Lito ide mala – Neću sladoled – 29 godina – neka kojoj ne znam ime – Di ćemo večeras? – neka kojoj ne znam ime – Everybody (Gori trava zelena) – Sidin na zidiću – Majstori sa mora – Laži sve – Noć u Africi – U vrelim ljetnim danima – Zapivajmo ludi grade – Party (Ruke gore) – U mojoj ulici – Vozimo se, vozimo – Jedna mala Iva – Najljepše oči Trogira – BIS: U mojoj ulici

Oglasi

13 komentara to “Prva liga atmosfera”

 1. dino Says:

  jedna od dvije kojima neznas ime je odlicna “dvi, tri tunje” (http://www.youtube.com/watch?v=kYlDDdp9tgs) – stvar svirana na knin festu (ako me frend dobro informira) tamo nekad posli treceg albuma. jos jedan odlican tekst i kaze kuzma da ce bit na novom albumu! 🙂 druga koja ti fali je “moreplovci”, inace na trecem albumu 🙂
  sta se koncerta tice – totalno ludilo ali jebote koja sauna u purgeraju. satran od napornog dana odusta sam kad je pocea ponavljati i krenija doma, sad mi je za radi najljepsih ociju trogira 😦
  jedino sto mu mogu prigovorit je da bi umisto ponavljanja radije cua genijalne “ne budi luda”, “financijska policija” i(li) “dalmatino” 🙂

 2. Gogo Says:

  Ma imam Moreplovce gori, ali fala za ovu drugu.

  Je, Financijska policija bi bila lipo legla, a dobro bi došla i Isprid portuna. Al nema veze!

 3. stanoviti Kujundžić Says:

  Meni se svaki put srce stegne od tuge kad pustim prvi album Jabuke. Što baš Zijo, lik sa najboljim pop pjesmama u bivšoj Jugoslaviji, najveći talenat, najbolji od svih Nadrealista 😦 Nije se rodio niko a da je napiso bolju pjesmu od Bivše djevojčice, bivši dječaci, Emira, Nek te on ljubi… SUHO ZLATO! Pozdravljam re-review!

 4. saša Says:

  Da neko može toliko relativno smislenog teksta potrošit na govno koje se zove Kuzma i Shaka Zulu mi je pravi misterij! Na bend čiji je kontinentalni ekvivalent neznam, Zadruga il onaj Drelin bend! A štaš!
  Nevene, daj molim te, ajde poput onih kumunističkih špijuna iz priča Tonća Vrdoljaka, koji su išli na Ponoćku špijunirat ko sve dolazi u crkvu, prijavi sve koji su se tu večer pojavili u Purgeraju Prijekom sudu Pank komisije! Pa nek glave lete!

 5. Gogo Says:

  E moj stanoviti Kujundžiću – iako, Fitna mi je prije kojih pola sata porukom objasnio o kome se radi (stvarno bismo se mogli jednom i službeno upoznat!) – ne znam koliko godina imaš, ali ja sam osobno sretan što je ako je već morao otići Zijo već bio mrtav kad sam se ja zapalio za Jabuku. Jer to ne bih mogao izdržati, pogotovo ko emotivni klinac kakav sam bio. Mislim, i Zlaja je držao nivo još ploču-dvije te kasnije koju pjesmu, ali Zijo je najveći – Bježi kišo s prozora, Nek’ te on ljubi i ta nemoguća Emira, koja me do suza razvali svaki jebeni put kad je čujem. A da ne spominjem Tugo, nesrećo, to je već… uf. Ma jebeš ti sve te nove bendove, Jabuka je najveća.

 6. stanoviti Kujundžić Says:

  A jebiga, kako suzu da ne pustit kad čuješ “Prođe avgust, srećo moja/ vrijeme da se rastane/ bilo je izgleda suviše lijepo/ da nam tako ostane…” a znaš da je u septembru nastradao 😦 A bio gigant čovjek!

 7. Hugin Says:

  E moj Saša, da vidiš kako se svi ti punkeri sad opravdavaju! Ko da slušam Krajiške Srbe, svi vozili tamiće i bili u kuhinji, a ko je onda razarao Gospić i Dubrovnik?!?! Fuj, gade mi se!
  Ja imam taj prvi album Crvene Jabuke na ploči.

 8. zoran Says:

  Raić se ženi, Raić se oženio, rodica Sandra izgleda trudna… Čovječe, šta se sve može saznati iz moderne glazbene kritike!

 9. saša Says:

  Laziću, ti si bog! hahahaha

 10. Gogo Says:

  Jebiga moj Zićla, kad bendovi više ne pišu sadržajnu glazbu pa čovik nema šta o njima napisat…

  Nego šalji ti više filmove, linčino, nemoj jebat!

 11. Anonimno Says:

  E moj Saša, da vidiš kako se svi ti punkeri sad opravdavaju! Ko da slušam Krajiške Srbe, svi vozili tamiće i bili u kuhinji, a ko je onda razarao Gospić i Dubrovnik?!?! Fuj, gade mi se!

  istina, istina, istina…. 🙂

 12. Jura Says:

  ja imam njihova tri albuma…”lito ide mala”, “prva liga”, “idemo na more” i dva singla “dvi,tri tunje” i u “vrelim ljetnim danima”..sad cu im uzeti novi album ali me zanima sto mi jos fali ako mi tko moze pomoci…vidim da ima neka stvar “nocas su pederi u điru” i sjecam se jos nekih sa televizije kad sam bio mladji pa ako mi ko moze pomoci da upotpunim kolekciju jer su mi kraljevi 🙂

 13. Anonimno Says:

  Vrhunski napisano 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s


%d bloggers like this: